szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok kész lenne változtatni Kuba-politikáján, de mindeddig nem tapasztalt olyan előrelépést Havanna részéről, amely indokolta volna a szigetország ellen fél évszázada bevezetett embargó feloldását - szögezte le Barack Obama amerikai elnök egy a spanyolajkú média számára megrendezett "online kerekasztal" alkalmából.

Az elnök hangsúlyozta: Washington nem kívánja, hogy továbbra is a "hidegháborús mentalitás" irányítsa lépéseit, ezért kormánya változtatott a bevándorlók pénzátutalására és a kubai utazásokra vonatkozó szabályozáson. Ugyanakkor továbbra is azt várja, hogy Kuba konkrét jelzéseket adjon, például az alapvető emberi jogok szavatolásával vagy a politikai foglyok szabadon bocsátásával.

Sürgette, hogy a karibi szigetállam is csatlakozzon ahhoz a demokratikus hullámhoz, amely most az arab országokon söpör végig, s amely az elmúlt évtizedek során a legtöbb tekintélyuralmi rendszert megbuktatta Latin-Amerikában.

"Eljött az ideje, hogy ugyanez történjen Kubában. Ha pozitív mozgást észlelünk, akkor arra  pozitív módon fogunk válaszolni" - jelentette ki az amerikai elnök.

Fidel Castro, a karibi szigetország volt kommunista vezetője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Obama "halandzsázott" az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán és "szörnyű bűnnek" nevezte a NATO líbiai katonai akcióját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!