szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százhetvenegy év börtönbüntetés kiszabását kérte az illetékes ügyész egy török orvosra, mert a koszovói sajtóban "török Frankensteinként" emlegetett Yusuf Ercin Sönmez gyaníthatóan illegális szervkereskedelemben vett részt Koszovóban - jelentette az Anadolu Ajansi török hírügynökség.

A szerdán nyilvánosságra hozott vádirat szervek és sejtszövetek illegális kereskedelmét, valamint bűnszövetkezet létrehozását rója a vádlott terhére. Sönmez a vádhatóság szerint legalább tizenegy vesét operált ki páciensekből a koszovói Medicus klinikán; a szervek többségét izraeli betegeknek szánták.

Az ügyészség három másik vádlottra is börtönbüntetést kért: 171 évig terjedőt az izraeli Móse Harelre, mert gyaníthatóan az izraeli betegek közvetítője volt; 78 évnyit Kenan Demirkol török orvosra öt szerveltávolítás miatt és 18 évnyit egy harmadik török állampolgárra.

A török igazságügy-minisztérium szerint a büntetőpert azért kell Törökországban lefolytatni, mert három török állampolgár is Sönmez áldozatai között volt.
A pristinai klinikát több hónapos rendőrségi nyomozás után 2008-ban zárták be. Az ügy azt követően került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a klinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe.

Korábbi jelentések szerint a szervkereskedelem áldozatainak - a donoroknak - 15 ezer eurót ígértek valamelyik szervükért, az azt megkapó betegeknek pedig 100 ezer eurót kellett fizetniük. A donorokat kelet-európai és közép-ázsiai országok szegényei közül toborozták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!