szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szaharai nomád törzsek, tuaregek segítik Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt a bujkálásban - közölte szerdán az új líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács.

Kadhafi a nyugati országrészben, a líbiai-algériai-tunéziai hármas határ közelében fekvő sivatagi város, Gadámesz közelében bujkálhat, tuareg törzsek védelme alatt - közölte az ÁNT katonai ügyekben illetékes egyik magas rangú tisztségviselője. A berberek lakta oázis óvárosát az ENSZ a világörökség részévé nyilvánította. Az illetékes elmondta, nemrégiben összecsapás volt tuaregek és helyi arabok között, de már zajlanak a tárgyalások.

A tuaregek Kadhafi hívei azóta, hogy a líbiai vezető a 70-es években támogatta a mali és a nigeri kormány elleni tuareg lázadást, és beengedte a nomád törzseket líbiai területre.

Szerdán folytatódott a Kadhafihoz hű erők kezén lévő két város, Szirt és Bani-Valíd ostroma. A frontvonal az előző naphoz képest nem mozdult el a tudósítások szerint. Emberbaráti szervezetek ismét figyelmeztették a harcoló feleket, kíméljék meg a civil lakosságot.

Bani-Valídnál a Kadhafi-ellenes erők érzékeny veszteséget szenvedtek el: kedd éjjel rakétacsapásban meghalt az ostromot irányító parancsnok. Dau asz-Szálihín Dzsadak és két fia autóban ült, amikor egy hőkövető rakéta eltalálta a járművet. A parancsnok 1993-ban részt vett egy Kadhafi elleni sikertelen puccskísérletben, ezért halálra ítélték, de később életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták az ítéletet. Februárban szabadult a börtönből.

A Kadhafi-ellenes erők egyik tisztje elmondta: erősítést kértek Tripoliból és a fővárostól nyugatra fekvő Závijából Bani-Valídhoz. Hozzátette, az ostromlók azt szeretnék, ha a NATO légiereje jobban segítené őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Jön, jön, jön: videóinterjú Szijjártó Péter külügyminiszterrel ma este a hvg.hu-n és a hvg360-on

Jön, jön, jön: videóinterjú Szijjártó Péter külügyminiszterrel ma este a hvg.hu-n és a hvg360-on

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr