szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc hónapi kezeléssel ismét beszámíthatóvá tehető az a támadó, aki idén januárban fejbe lőtte Gabrielle Giffords képviselőt és megölt hat másik embert – jelentette ki szerdán a tucsoni szövetségi bíróságon a támadó kezelésével megbízott elmeorvos.

A pszichológusi vélemény alapján Larry Burns szövetségi körzeti bíró úgy határozott, hogy a támadó, a 23 éves Jared Lee Loughner, akin az igazságszolgáltatási eljárás során az elmezavar jelei mutatkoztak, végeredményben alkalmassá tehető bírósági tárgyalásra. "Okunk van optimistának lenni azzal kapcsolatban, hogy rendbe jön és hogy képes lesz segíteni (a védelemnek) a tárgyaláson" – mondta a bíró. Loughner Giffords képviselőnő mellett további 12 embert sebesített meg. Christine Pietz pszichológus szerint páciense, aki valószínűleg évek óta skizofréniában szenved, tudatában van annak, hogy embereket ölt meg, és emiatt bűntudatot is érez.

Pietz doktor szerint Loughner, akinek kezelését egy missouri börtönkórházban végzi, eleinte a merényletről készült videofelvételek ellenére sem hitte el, hogy Giffords nem halt bele a fejlövésbe. Miután két hónapja pszichotróp szerekkel kényszer-gyógykezelik, a pszichológus szerint vádlott "tudja, hogy (Giffords) él". "Azóta kevésbé megszállottja ennek" – tanúskodott Pietz. "Megérti, hogy embereket ölt meg. Azt mondja, megbánta, amit tett."

A pszichológusnő vallomása alatt Jared Lee Loughner többnyire kifejezéstelen arccal ült a tárgyalóteremben. Most először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy május 25-én az előző bírósági meghallgatásról egy dühkitörés miatt kivezettették. Ügyvédjei kételyeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ügyfelük szellemileg alkalmassá tehető lenne egy ellene lefolytatandó bírósági eljárásra, amelyben összesen 49 pontban emeltek vádat ellene. Loughner korábban minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A börtönben először július 21. és július 1. között kapott kényszerkezelést, miután magatartását közveszélyesnek minősítették. A pszichotróp szerek beadását ügyvédjei tiltakozására felfüggesztették, majd július 19-én újrakezdték a gyógyszerezését, miután úgy ítélték meg, hogy az állapota romlott. Loughner akkoriban órákig üvöltött, miközben köröket rótt a cellájában. Burns bíró szerdán úgy határozott, hogy a börtön továbbra is saját belátása szerint dönthet a kényszerkezelésről. Az ügyvédek azt szerették volna, ha Burns az erről való rendelkezés jogát átveszi a büntetés-végrehajtási intézménytől.

A tárgyalás akkor kezdődhet újra Loughner ellen, ha az elmeszakértők úgy ítélik meg, hogy képes felfogni az ellene felhozott vádakat. Amennyiben erre a kezelése végig nem lesz alkalmas, az orvosi eljárást – elvileg korlátlan számban – újrakezdhetik. Ha azonban az orvosok végül arra a következtetésre jutnak, hogy nem képesek helyreállítani Loughner beszámíthatóságát, a bíró úgy dönthet, hogy ejti a vádakat. Ebben az esetben az állami és szövetségi hatóságok kérelmezhetik Loughnernek egy pszichiátriai intézetben való elhelyezését, ami ismételten meghosszabbítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!