szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Francia rendőrök utasításba kapták 2011 elején, hogy nyomozzák le azt az újságírónőt, aki a jövő évi elnökválasztás legesélyesebb ellenzéki jelöltjének, Francois Hollande-nak az élettársa - hozta nyilvánosságra kedden a L'Express című francia politikai hetilap.

A párizsi prefektúra közleményben cáfolta, hogy létezne "feljegyzés bármilyen vizsgálati utasításról".

A lap azt írta, hogy a rendőri hierarchia több szintjéről egybehangzó források állítják, utasításba kapták, hogy nyomozzanak Valérie Trierweiler után. A L'Express szerint a rendőrök részletes életrajzi adatok begyűjtését és az újságírónő kapcsolati hálózatának a feltérképezését kapták feladatul.

Claude Guéant belügyminiszter úgy reagált a hírre, nincs bizonyíték arra, hogy a titkosszolgálatok illegálisan megfigyelték az újságírónőt. "Ha ez igaz lenne, fel lennék háborodva. De ez egyáltalán nem igaz" - fogalmazott Guéant. 

A vidéken kampányoló Francois Hollande a France Info hírrádiónak azt mondta, hogy amennyiben igazat ír a L'Express, az "nagyon súlyos", mert egyértelműen tiltott dologról van szó. "Ez nem csak az etikai, hanem jogi szabályok megsértését is jelentené ... Ha ez beigazolódna, az sokat mond arról, hogyan képzeli el a jobboldal a kampányt" - tette hozzá. 

Valérie Trierweiler úgy nyilatkozott, hogy maga is a lapból értesült arról, hogy állítólag lenyomozták. "El vagyok képedve, még gondolkodom, hogy mit tegyek" - mondta.

Ségolene Royal, aki a 2007-es elnökválasztás baloldali jelöltje volt és jövőre is jelölteti magát - és egyébként harminc évig élt Hollande-dal és négy közös gyermekük van - úgy fogalmazott: "Ismerjük a jobboldal módszereit, nagyon kemény kampányra kell számítani, de vigyázzunk a manipulációkkal!"

A legnagyobb francia ellenzéki párt október 16-án választja meg amerikai mintára elnökjelöltjét, a tisztségért hat baloldali politikus száll ringbe. Közülük Francois Hollande számít a favoritnak, aki egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját biztosan nyerné a szavazatok 31 százalékával, tíz ponttal maga mögé utasítva a jelenlegi elnök Nicolas Sarkozyt, aki feltehetően újrajelölteti magát. 

Az előző elnökválasztási kampány közepén 2007 februárjában hasonló jellegű botrány robbant ki. Akkor a Le Canard Echainé című hetilap írta meg, hogy a francia titkosszolgálatok megfigyelték Bruno Rebelle-t, Ségolene Royal kampánystábjának a tagját, a Greenpeace egykori franciaországi igazgatóját. Az értesülést a titkosszolgálatok másnap elismerték, és egy tisztet vád alá helyeztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Régi telefonból így lesz olcsó szemvizsgáló eszköz

Régi telefonból így lesz olcsó szemvizsgáló eszköz

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél