szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új líbiai hatalom fegyveresei újra ágyúzni kezdeték kedden Szirt városát, de a végső roham még várat magára a kitartóan védekező kadhafisták ellen.

Egy katonai szóvivő közölte, hogy nehéztüzérséggel és rakétavetőkkel lövik azokat a pontokat a városban, ahol a kadhafistákat sejtik. A helyszíni tudósítások szerint a NATO is aktív, repülőgépei többször is elrepültek Szirt központja fölött, és utána erős robbanások hallatszottak.

A városban még több ezer civil van, ezért várnak a végső támadással - mondta a szóvivő, aki emlékeztetett arra, hogy már elfoglaltak olyan fontos stratégiai pontokat, mint a kikötő, a repülőtér és a tengerparti út, amely a keleti és nyugati országrészt összeköti.

Menekültek beszámolói szerint igen súlyos a helyzet az Ibn Szináról elnevezett kórházban, ahol betegek halnak meg a műtőasztalon, mert nincs oxigén és áram. Az épületet minden irányból érik lövések - mondta egy orvos. A vöröskereszt hétfőn eljuttatott a kórházba egy konvojt a legfontosabb orvosságokkal és eszközökkel.

A hatalomból elűzött Moammer Kadhafi szóvivője és néhány elmenekült lakos szerint a NATO bombái és az Átmeneti Nemzeti Tanács támadása miatt civilek halnak meg és házak dőlnek össze a városban. Az ÁNT és a NATO viszont azt hangsúlyozza, hogy Kadhafi emberei jelentik a legnagyobb veszélyt az ott élők számára.

A városban a harcokat állítólag Kadhafi Mutasszim nevű fia irányítja, a még ellenálló másik gócpontban, Bani-Valídban pedig egy másik fia, Szeif al-Iszlám áll a katonák élén. Maga Kadhafi a nyugati országrészben, a líbiai-algériai-tunéziai hármas határ közelében fekvő sivatagi város, Gadámesz közelében bujkálhat, tuareg törzsek védelme alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben