szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pontosan tíz évvel ezelőtt indította el az Egyesült Államok a hadműveleteket a tálib kormány ellen, amely hátországot biztosított a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat végrehajtó al-Kaida számára. Az évforduló kapcsán felidézzük e vasárnapi nap történéseit az MTI archívuma alapján.

Az elmúlt egy évtized alatt több mint kétmillió amerikai katona járta meg az afganisztáni és a 2003-ban elkezdett iraki háború hadszíntereit. Az első konfliktusban Amerika hadereje mintegy 1700, a másodikban pedig csaknem 4500 embert vesztett, a sebesültek száma pedig több tízezerre tehető. A CBS közvélemény-kutatása szerint 10 amerikai közül 6 gondolja úgy, hogy az Egyesült Államoknak nincs már keresnivalója Afganisztánban, 10-ből 7-nek pedig az a meggyőződése, hogy a háború tovább tartott, mint azt a kezdetekor gondolták volna.

Az első amerikai katonák elindulnak Afganisztánba
©

A közvetlen előjelek

George Bush amerikai elnök előző napi beszédében világosan leszögezte: a tálibok "kifutnak az időből" - s megfigyelők ezt a tálib rendszerhez intézett utolsó figyelmeztetésnek értékelték.

Az Afganisztánt uraló tálib kormányzat - mintegy utolsó kísérletként az amerikai támadás megelőzésére – 2001. október 7-én felajánlotta, hogy hajlandó őrizetbe venni Oszama bin Ladent és Afganisztánban bíróság elé állítani őt, ha a washingtoni vezetés ezt hivatalosan kéri, illetve bizonyítékokat ad Laden bűnösségére. Washington azonnal visszautasította az ajánlatot, közölve, hogy nem szavakat, hanem tetteket várnak a táliboktól.

A támadás kérdése e sorok megjelenésekor valószínűleg már el volt döntve, s erre több jel is mutatott. A tálibok ellen küzdő Északi Szövetség "külügyminisztere" délutáni sajtóértekezletén azt sugalmazta, hogy már csak órák vannak hátra, Washingtonban pedig kiszivárgott, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter még vasárnap sajtóértekezletet tart, s ugyanezt teszi majd az esetleges akció szempontjából kulcsfontosságú Pakisztán államfője is.

Donald Rumsfeld sajtótájékoztatója az első csapás megindítását követően
©

És a BRÉKING!

Mivel a hírügynökség archívumából hiányoznak a pontos időpont-megjelenítések, így csak az események sorrendjét tudjuk feleleveníteni. Az első hír a támadásról így jelent meg, csupa nagybetűvel:

„A CNN SZERINT A PENTAGON MEGERŐSÍTETTE, HOGY MEGKEZDŐDÖTT AZ AMERIKAI ELLENCSAPÁS AFGANISZTÁN ELLEN”

A következő, kicsit részletesebb híradásból megtudhattuk, hogy "a Kabul közelében látható robbanásfények valóban az amerikai katonai akció megkezdését jelzik”. A fővárosra több bomba hullott, az áramellátás megszűnt, az afgán főváros fölött sűrű füst gomolygott.

Ezzel egyidőben – a hírügynökség egy másik rovatába – kikerült a chicagói maraton győzteseinek listája, és minden idők legjobb 15 női maratonideje annak apropóján, hogy a kenyai Catherine Ndereba 2:18:47 órával győzött. Hiába volt ez azonban akkoriban a világ legjobb ideje, valószínűleg nem sok hírszerkesztő ingerküszöbét ütötte meg a hetek óta várt afganisztáni beavatkozás elindulásának pillanatában.

Október 16-ig közel kétezer bombát dobtak le Afganisztánra. A képen egy AC-130-as 'repülő erőd'
©

Annál is inkább, mivel hamarosan érkezett a következő hír: Kabul mellett támadás érte a hatalmon lévő tálib rezsim fellegvárát, Kandahár városát is, és a légi csapások állítólag megsemmisítették a város repülőterét. Nem sokkal később a Fehér Ház szóvivője bejelentette: "új frontot" nyitottak a terrorizmus elleni küzdelemben, amit hamarosan George Bush elnök is megerősített, hozzátéve, hogy a „precízen kiválasztott katonai célpontok” elleni támadásokban Nagy-Britannia is részt vesz.

"Támadás ért bennünket. A város déli részét bombázzák. A mi fegyvereink is tüzelnek" – idézett az MTI egy kabuli tálib tisztviselőt. A Reuters gyorshíre szerint az egyik lövedék a kabuli védelmi minisztérium közelében csapódott be. A CNN jelentése szerint az amerikai és brit hadihajókról cirkáló szárnyasrakétákat is kilőttek.

A tálibok villámgyorsan terrorakciónak minősítették az ellenük irányuló csapásokat, és kijelentették: készen állnak a dzsihádra, a szent háborúra. Pár órával később egy szóvivőjük a rezsimhez közel álló AIP sajtóügynökségnek azt mondta, hogy a csapások "nem okoztak jelentősebb károkat". Nem is okozhattak, akkor még, ugyanis - aznapi Pentagon-források szerint - a műveletnek még csak korai szakaszáról volt szó. Katonai források hírül adták: a nyitó támadásban 15 bombázót és 25 más harci gépet vetettek be, a célpontokra pedig mintegy 50 manőverező robotrepülőgép irányult.

Pakisztáni tüntetők demonstrációja az októberi támadások idején
©

Az első magyar reakciók

„Nemzetbiztonsági szempontból nincs szükség a korábban hozott biztonsági intézkedések megváltoztatására” - közölte Simicskó István nemzetbiztonsági politikai államtitkár, hozzátéve, hogy a katonai akció magyarországi vonatkozásában a parlament korábbi döntése szerint kell eljárni. Fodor Lajos vezérezredestől megtudhattuk, hogy Magyarország légterét nem vették igénybe az Afganisztán elleni légi csapásban résztvevő repülőgépek, és hogy a Magyar Honvédség az Afganisztán ellen indult amerikai támadás kapcsán nem változtatott a szeptember 11. után életbe léptetett biztonsági intézkedéseken.

„Remélem, hogy az akciónak nem lesznek civil áldozatai” – bizakodott Kovács László, az MSZP elnöke, aki már akkor rámutatott: biztosnak látszik, hogy a terrorizmus elleni fellépés elhúzódó harc lesz. "A világ televízióiban és rádióiban kitört a hisztéria" - jelentette ki Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke, majd mindenkinek azt tanácsolta: őrizze meg gondolkodása függetlenségét és távolítsa el magától az értelmetlen hisztériát.

Tíz év háború a terror ellen - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

És az apróságok a nagy estén

A chicagói maratonhoz hasonló érdeklődést válthatott ki a férfi kosárlabda NB I vasárnapi mérkőzésének hadi hírekkel párhuzamosan befutó eredménye. Kárpótoljuk hát a küzdőfeleket most ebben a visszatekintésben: a Kaposvári Klíma-Vill KK 101-66-ra verte a nyíregyházai Marso-Isobau NYKK-t.

És duplán emlékezetes lehetett volna a vasárnap este annak, aki azon a héten a 8-10-16-38-41-42 kombót tette meg a hatos lottón, 40-es pótszámmal, ilyen azonban – mint az rövidesen kiderült – azon a héten nem volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi van akkor, ha elutasítom a WhatsApp új felhasználási feltételeit?

Mi van akkor, ha elutasítom a WhatsApp új felhasználási feltételeit?

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Brüsszel tíz évvel meghosszabbítaná az európai roamingszabályt

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!