szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lövöldözés robbant ki pénteken a líbiai fővárosban a forradalmi erők és a megbukott vezető, Moammer Kadhafi hívei között.

Szemtanúk beszámolója szerint mintegy 20 és 50 fő között lehetnek a Kadhafi-hívek, akik a város Abu Szalim negyedében rejtőzködnek és időnként tüzet nyitnak a forradalmi erőkre. Ez az első alkalom két hónap óta, hogy a fővárosban fegyveres harcok törtek ki.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) harcosai teherautókon közelítették meg a bukott rezsimhez hű fegyveresek feltételezett búvóhelyeit és elszórtan tüzet nyitnak rájuk. Tanúk szerint automatafegyverekkel és gépfegyverekkel lőnek egymásra. Egy felkelő elmondta: a lövöldözések azt követően kezdődtek, hogy egy férfi felbukkant Kadhafi rezsimjének zöld zászlajával.

A Tripoliban kitört harcokkal párhuzamosan az ÁNT-csapatok tankokkal igyekeztek előrenyomulni Szirt városában, a Kadhafi-erők utolsó bástyájában. Ugyanakkor nem fokozták csapataik létszámát, ami arra utal, hogy pénteken még nem tervezték a végső ostromot a közel egy négyzetkilométer kiterjedésű, még a Kadhafi-hívek kezén lévő városrészben.

Ez egyszersmind késlelteti a líbiai új vezetőket demokratikus kormányuk megalakításában, amivel meg akarják várni Szirt elestét.

©

Abdul Hadi Dogman, az egyik harcoló egység vezetője elmondta stratégiájukat: "Először tankokkal és nehéztüzérséggel támadjuk őket, ezután bevetjük a gépfegyverekkel felszerelt járműveket és végül jöhet a gyalogság".

A város elfoglalásának legnagyobb akadályát az épületekben meghúzódó mesterlövészek jelentik. Ellenük küldik a tankokat, amelyek közelről igyekeznek kifüstölni őket. Az idő az ÁNT oldalán van: a megdöntött kormány bekerített híveinek nincs esélyük, ám elkeseredett harcuk további áldozatokat szed. Csütörtökön két halottat és 23 sebesültet szállítottak egy tábori kórházba.

Az ÁNT vezetői szerint a bukott rezsim emberei a feltételezett megtorlás miatt nem adják meg magukat.  Az Amnesty International jogvédő szervezet szerdán arra figyelmeztetett: Líbia új vezetőit az a veszély fenyegeti, hogy megismétlik az emberi jogok megsértésének Kadhafi alatt mindennapos gyakorlatát.

Közvélekedés szerint Kadhafi maga nincs a városban, a hatalmas kiterjedésű líbiai sivatagban bujkálhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa

Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa

Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán

Betiltották az utcai alkoholfogyasztást Mezőkovácsházán