szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új líbiai hatóságok fegyveres erői "teljesen felszabadították" Bani-Válid megerősített sivatagi várost, amely a Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőhöz hű erők egyik utolsó bástyája volt - jelentette be hétfő délután egy katonai parancsnok a helyszínen.

"Bani-Valid városa teljesen felszabadult, és megnyíltak az útvonalak keleten Szirt, délen Szebha és nyugaton Tripoli felé" - mondta Szeif al-Laszi, aki a Zlítenből érkezett harcosok élén áll.

Közölte azt is, hogy mintegy húsz zsoldost elfogtak. Egy másik parancsnok az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak elmondta, hogy a maradék kadhafisták mind elmenekültek keleti és déli irányban, és üldözik őket. Hétfőtől újra működik a városi kórház, miután a vöröskereszt délután ellátta felszereléssel és gyógyszerekkel.

A tudósítások szerint a felkelők a levegőbe lövöldözve, Allahot éltetve ünnepelték sikerüket, és mindenhová kitűzték az új rendszer lobogóját. Bani-Valídot augusztus óta ostromolták a felkelők, de többször is komoly veszteségeket szenvedtek az akciók összehangoltságának hiányában.

©

Kadhafi mellett még Szirt tengerparti városban tartanak ki fegyveresek. A hétfői összecsapások ott nagyon véresek voltak az arab hírtelevíziók értesülései szerint. Ha azt a várost is beveszik, az Átmeneti Nemzeti Tanács az ígérete szerint létrehozza az ideiglenes kormányt, amely levezényli a demokratikus átalakulást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen