szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rómának és környékének természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítását kérte a főpolgármester Gianni Alemanno, miután az olasz fővárost ma reggel sújtó heves esőzés vízzel árasztotta el és teljesen megbénította Rómát.

Felhőszakadásra ébredt az örök város, ahol reggel hat órától nyolcig folyamatosan zuhogott az eső. "Váratlan mennyiségű csapadék hullott le egyszerre és ez rendkívüli helyzetet teremtett. Volt, ahol több mint százhúsz milliméter eső esett" – nyilatkozta a főpolgármester Gianni Alemanno, aki Rómának és környékének természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítását kérte.

A csapadék teljesen megbénította a munkába igyekvő várost: a Rómába bevezető országutakon és körgyűrűn leállt a közlekedés. A Caracalla-fürdők előtti sugárúton az egyik csatornalefolyó szabályosan felrobbant a víz nyomása alatt: a gépjárművek ajtajáig ért a víz, az utasok kiszállni sem tudtak az autókból. A buszon, villamoson utazók is a mozdulatlan járművökön ragadtak.

©

Az Igazság szája ókori vízköpőt őrző templomnál, a Tevere-folyó rakpartján, egy méter magasan hullámzott az esővíz. A Colosseum is megtelt  vízzel, medencévé változtatva az ókori amfiteátrumot. Róma két metróvonalán a reggeli csúcsforgalomban metrózó közel félmillió ember gyaloglásra kényszerült, de még kora délután is akadozott a metrójáratok közlekedése. Róma központjában az eső áramszünetet okozott, az üzletek nagy része kis sem nyitott. Több iskolát veszélyesnek nyilvánítottak a tetőn beeső víz miatt.

A felhőszakadásnak halálos áldozata is volt: a római tengerparthoz közeli, telekspekulációval épített Infernetto kerületben egy Srí Lanka-i bevándorló életét vesztette, miután az esővíz elöntötte pincelakását. Rómában egyébként nem ritka a trópusi monszunra emlékeztető esőzés: utoljára 2007 decemberében fulladt meg egy asszony, akit az eső autójával együtt elsodort. Rómában örökös vita folyik az utcai csatornarendszer korszerűsítésének késéséről az ehhez szükséges források hiánya miatt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!