szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egységre törekvő líbiai politikai átmenetre és az arab ország nemzeti egységének megőrzésére szólított fel pénteken Kína a Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető megölését követő időszakra.

Csiang Jü, a pekingi külügyminisztérium szóvivője kijelentette: Peking reméli, hogy Líbiában egységre törekvő politikai átmenet kezdődhet el, amint lehetséges, az ország megőrizheti nemzeti és etnikai egységét, valamint fenntarthatja a társadalmi stabilitást.

Kína jelentős befektetéseket eszközölt a líbiai vasútba, távközlésbe és szénhidrogéniparba, s hosszú időn át hozzájárult Kadhafi rendszerének stabilitásához. A kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint Peking mintegy 18,8 milliárd dollárt fordított közel 50 líbiai nagyberuházásra.

Nézze meg képeinket is!
©

Peking nem szerette volna, ha a nyugati országok túl nagy befolyást szereznek az észak-afrikai országban, s ellenezte a NATO irányította líbiai légicsapásokat. A kínai vezetés a líbiai rendszerellenes felkelés során amellett foglalt állást, hogy a majdani újjáépítést az ENSZ-nek kell irányítania.

Peking csak későn ismerte el a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot az arab ország irányítójaként. Szeptember elején az ázsiai ország kénytelen volt beismerni, hogy a rendszerének túléléséért küzdő Kadhafi küldöttei az előző hónapban kínai állami fegyvergyárak képviselőivel tárgyaltak. A kínai kormány szerint azonban az ázsiai ország nem küldött semmilyen hadfelszerelést Líbiába.

Kadhafit csütörtökön ölték meg, amikor megpróbált elmenekülni szülővárosából, Szirtből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok