szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Togót megválasztották a Biztonsági Tanács új, nem állandó tagjának az ENSZ-közgyűlésben tartott szavazás harmadik fordulójában. A kis afrikai állam 131 szavazatot gyűjtött össze, ami több mint kétszerese a Mauritániára leadott 61 voksnak.

Az öt mandátumért folyó versengésben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban bebiztosította helyét a testületben. A pakisztániak éppen hogy csak megkapták az ehhez szükséges kétharmadot, vagyis a 129 voksot, Marokkó 151, Guatemala pedig 191 szavazatot könyvelhetett el.

A negyedik fordulóban már csak a kelet-európai régió jelöltjeiről kell döntést hozni. Versenyben van Azerbajdzsán és Szlovénia, Magyarország már az első körben kiesett. A második körben Szlovénia 97, Azerbajdzsán pedig 90 szavazatot kapott, míg a harmadik fordulóban 99-93 arányban ismét Szlovénia javára dőlt a mérleg.

Mivel a nem állandó BT-helyekről a tagállamok titkos szavazáson döntenek, s a győzelemhez kétharmados többség kell, gyakori, hogy a nyertest csak sok forduló után tudják kiválasztani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Bukarest hétfőtől újranyit

Bukarest hétfőtől újranyit