szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Híd magyar-szlovák párt választási listáján való indulást ajánlott fel a Magyar Koalíció Pártja (MKP) politikusainak Bugár Béla, a Híd elnöke pártja nevében.

Az ajánlatot az a - Berényi Józsefnek, az MKP elnökének címzett - nyílt levél tartalmazza, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap közölt kedden politikai hirdetés formájában.

"A Híd mint parlamenti és egyben kormánypárt is fontosnak tartja, hogy a szlovákiai magyar kisebbség hangsúlyos és egyúttal hatékony képviselethez jusson a márciusi előre hozott parlamenti választásokon" - írja levelében Bugár.

Úgy véli, hogy a Híd és az MKP választási szövetsége nem hozná meg a kívánt eredményt, s félő, hogy "a regionális politikusaink között megnőtt ellentétek veszélyeztetnék a választási küszöb átlépését", ami koalíciók esetében hét százalék.

"Be kell látnunk, hogy a Híd és az MKP esetében nem érvényes az a képlet, hogy ha koalícióban indulnánk, a két párt jelenlegi támogatottsága összeadódna. Csak egy olyan megoldásban gondolkodhatunk – ezzel remélem Te is egyetértesz, elnök úr –, mellyel mindkét párt megőrizheti politikai hitelességét" - áll a nyílt levélben.

©

"A politikai tapasztalatom azt mondatja velem, hogy a szlovákiai magyar kisebbség érdekeit ellenzékben nem lehet hatékonyan képviselni. Ezért fontosnak tartom, hogy az elmúlt időszakban a Híd jelentős koalíciós potenciálra tett szert, amit a mérvadó jobboldali pártok többször megerősítettek" - írja Bugár.

"A Híd koalíciós potenciálját készen állunk megosztani a Magyar Koalíció Pártjával, és ezért a párt Országos Választmányának meghatalmazása alapján felajánlom az MKP politikusainak a Híd választási listáján való indulást" - szögezi le levele végén a Híd elnöke.

"A nyílt levélre rövidesen megfogalmazzuk az MKP elnökségének válaszát" - közölte az MTI tudósítójának megkeresésére Berényi József.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!