szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalommal tölti el az LMP-t, hogy a romániai népszámlálás során folyamatosan visszaélésekről, szabálytalanságokról érkeznek hírek. Az ellenzéki párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: reméli, hogy a román kormány mindent elkövet a felmerült jogsértések kivizsgálása érdekében.

Dorosz Dávid, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának LMP-s tagja emlékeztetett arra, hogy a visszaélésekkel, szabálytalanságokkal összefüggő legtöbb panasz Kolozs, Bihar, Szatmár, Maros, Temes, Szeben, valamint Bákó megyéből érkezett, és jellemzően a népszámlálási űrlappal, illetve az etnokulturális jellemzőkkel kapcsolatban merültek fel problémák.

Példaként azt írta, hogy az etnokulturális jellemzőkkel kapcsolatos kérdést többször nem tették fel, ha pedig az adatszolgáltató ezt szóvá tette, azt válaszolták, hogy ez nem kötelező. Előfordult olyan eset is - folytatta -, hogy nem akarták beírni a nemzetiséget, megpróbálták lebeszélni a kérdezettet a nemzetiségre vonatkozó adatok megadásáról, vagy csak többszöri felszólításra írták azt be. Az is megesett, hogy a nemzetiséghez érve az állampolgárságra kérdeztek rá, és oda románt írtak be - tette hozzá.

A politikus szerint ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a romániai magyar politikai, egyházi és más civil szervezetek egységesen sorakoztak fel és fogtak össze a népszámlálás sikeréért, "hiszen az valóban összmagyar érdek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
23 perc alatt ért Budapestről Tatabányára egy Vérlovag

23 perc alatt ért Budapestről Tatabányára egy Vérlovag

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt