szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz államfő szerint Silvio Berlusconi miniszterelnök le fog mondani posztjáról, amint a parlament elfogadja az Európai Unió által megkívánt gazdasági reformokat - közölte az AP. Ezekről a hírügynökség szerint várhatóan jövő héten szavaznak, bár más források szerint a szavazást november közepén vagy végén tarthatják.

Az olasz államfő, Giorgo Napolitano kedden folytatott megbeszéléseket Berlusconival azt követően, hogy a kormány elvesztette parlamenti többségét - jelentette az AP. A kormányfő kedden elfogadtatta az olasz parlamenttel a 2010-es költségvetési zárszámadást, de a 630 képviselőből csak 308-an szavaztak mellette.

"A kormánynak nincs többé többsége" - jelentette ki a voks után legfőbb ellenzéki erő, a Demokrata Párt főtitkára, Pierluigi Bersani, és felszólította Berlusconit: kérje fel Giorgio Napolitano államfőt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat egy új kormány megalakításáról.

Az államfővel tartott egyórás megbeszélés után Napolitano hivatala közleményt adott ki, amely szerint Berlusconi a találkozó alatt ígéretet tett arra, hogy lemond, amint sikerül elfogadni az EU által is sürgetett gazdasági átalakításokat. Ezekről az AP szerint jövő héten szavazhat az olasz parlament, bár a BBC és a Guardian úgy tudja, a szavazást két héten belül tarthatják meg, az MTI tudósítója szerint pedig csak november végén voksolhatnak.

©

Az olasz elnöki hivatal, a Quirinale szerint Berlusconi arról tájékoztatta az államfőt, hogy teljességgel tudatában annak, milyen következményekkel jár az aznapi képviselőházi szavazás, s amint elfogadják az ország pénzügyi stabilitásának megteremtését célzó törvényt, visszaadja mandátumát.

Nem akart lemondani a mai találkozón

Először megszavazzuk a stabilitási törvénycsomagot, és utána mondok le - nyilatkozta Silvio Berlusconi olasz kormányfő az Ansa hírügynökségnek. Ezért Berlusconi a reformokról kitűzött szavazás után adja be lemondását Napolitanónak, aki akkor megkezdi a pártokkal való konzultációt. Mint mondta, az egyetlen lehetőség, amit lát, az az új választások kiírása.

Kormányforrások szerint Berlusconi egyeztetésre ment Napolitanóhoz, nem állt szándékában lemondani. Umberto Bossi, a kisebbik kormánypárt, az Északi Liga vezére, aki kedden Berlusconi félreállását szorgalmazta, úgy nyilatkozott, Berlusconi az államfőhöz tartva még nem tudta, lemond-e vagy sem, s Napolitanóval közösen döntött.

Olasz alkotmányjogászok szerint az abszolút parlamenti többség elveszítése nem kötelezte lemondásra a kormányfőt, a probléma nem jogi volt, hanem politikai. A politikai elemzők emlékeztettek, hogy az EU-nak ígért stabilitási reformcsomag szavazásáig Berlusconi rendezheti koalíciója sorait. Hozzátették, az sem biztos, hogy Berlusconi lemondása után előrehozott választások következnek. Nem kizárt, hogy Napolitano a konzultációk során más megoldást talál.

"Berlusconi mégiscsak lemondott, ezt minél előbb hivatalosan is tudomásul kell venni" - reagált az elnöki palotából érkező hírre az ellenzéki Demokrata Párt (PD). Drámainak nevezte az olasz helyzetet Olli Rehn európai pénzügyi biztos. A római kormánytöbbség erővesztését követően a tízéves olasz államkötvények hozama 6,78 százalékra ugrott.

Fellélegeztek a befektetőt

Az olasz kormányfő lemondását nemcsak az ellenzék, hanema  piac is várta. Olaszországgal kapcsolatban a befektetők kételyeit ugyanis az utóbbi hónapokban erősítette a "nem túl ambiciózus" reformprogram és annak lanyha végrehajtása. A lemondás hírére a szerény mínuszban álló tőzsdemutatók pozitív irányt vettek. Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,42 százalékkal 12 119,40 pontra nőtt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,72 százalékkal 2714,70 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 0,65 százalékkal 1269,26 pontra erősödött.

Az euró 1,3847 dollárig erősödött a hétfő késő esti 1,3775 dollárról. A WTI amerikai nyersolaj hordónkénti ára röviddel 20.30 óra előtt 1,24 dollár emelkedéssel 96,76 dolláron állt. A nyereség közel megduplázódott az olasz miniszterelnök távozásának a bejelentése óta. Ugyanekkor a decemberi jegyzésű aranyár 2,5 dollár emelkedéssel 1793,6 dolláron volt, mintegy fél órával korábban még 1800 dollár fölött állt a jegyzés

Olaszország költségvetési helyzete egyébként meglehetősen jó más országokéhoz mérve, amelyek jelenleg mégsem élnek át adósságválságot; a Barclays Capital elemzői ez utóbbiak között említik Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat és Japánt.

A cég szerint ez rávilágít arra a problémára, hogy Olaszország nem tudja maga "kinyomtatni" azt a pénzt, amelynek törlesztését megígérte az adósságába befektető hitelezőinek. E lehetőség nélkül - valamint olyan saját intézmény hiányában, amely utolsó hitelezői mentsvárként átsegíthetné Olaszországot a piaci viharokon - az olasz gazdaságot sokkal inkább fenyegeti az ördögi kör dinamikája, mint azokat az országokat, amelyek szélsőséges esetben beindíthatják a bankóprést - fejtegették keddi elemzésükben a Barclays Capital londoni közgazdászai.

Olaszország esetében a ház londoni elemzői szerint így az a gond, hogy az önerősítő negatív dinamikákat - ha egyszer mozgásba lendültek - nagyon nehéz megtörni, és Olaszország már eljuthatott arra a pontra, ahonnan "nincs visszatérés".

Berlusconi - Pénz, hatalom, botrányok

A HVG Könyvek éppen a napokban jelentette meg a Berlusconi – Pénz, hatalom, botrányok című könyvet. A szerző, Magyar Péter ebben emlékeztet arra, hogy a kézirat lezárásakor még nem világos, hogy kitart-e a negyedik Berlusconi-kormány a törvényhozási időszak végéig, 2013 áprilisáig. Magyar szerint az olasz kormányfő már korábban kijelentette: „már most lemondana, de ki kell tartania”. Szintén állította Berlusconi azt is, hogy 2013-ban nem jelölteti magát újra.

 

Magyar Péter felhívja a figyelmet Berlusconi különleges helyzetére is: 2011 közepén négy büntetőper volt folyamatban a kormányfő ellen, a legkevésbé fenyegető ezek közül a „Rubygate”, amely hivatali visszaélés és fiatalkorú prostituált szolgáltatásainak igénybevétele miatt indult ellene.

 

Sokkal fontosabb ennél a három M-mel jelzett bírósági eljárás: a Mills-, a Mediatrade- és a Mediaset-ügy. A Mills-ügy egy brit ügyvéd, David Mills hamis tanúzására késztetése miatt indult, állítólag a jogász 600 ezer dollárt kapott ezért. A Mediaset-ügy amerikai filmjogok megvásárlásáról szól, itt mérleghamisítás és adócsalás a vád, az érintettek között van a kormányfő fia, Pier Silvio Berlusconi is.

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Szinte az egész világban megmozdultak George Floyd halála miatt

Szinte az egész világban megmozdultak George Floyd halála miatt

Győrfi Pál a mentőkkel spontán formációban emlékezett meg a gyereknapról

Győrfi Pál a mentőkkel spontán formációban emlékezett meg a gyereknapról

A Magyar Narancs újságírójának udvarába menekült a gyulai késelés sérültje

A Magyar Narancs újságírójának udvarába menekült a gyulai késelés sérültje