szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 17 ezer cseresznyefát ültetnek Japán északkeleti partvidékén a márciusi szökőár legmagasabb vízállásának vonalán, hogy ezzel jelezzék a jövő nemzedékének is: a fák alatti területek nem biztonságosak tengerár idején.

A szigetország északkeleti részén lévő Tohoku régió egyik civilszervezete állt elő az ötlettel, hogy a természeti katasztrófa által legsúlyosabban érintett 173 kilométeres partszakasz minden tízedik méterén ültessenek egy cseresznyefát, hogy ezzel jelezzék, meddig hatolt be a szárazföldbe a helyenként több mint 40 méteres hullámokkal előretörő márciusi tengerár.

A cseresznyefát már jó ideje az élet mulandóságának metaforájaként használják és közkedvelt szimbóluma a japán művészetnek, anime- és filmalkotásoknak. A régióban fekvő Ivate prefektúra Rikuzentakata városában serénykedő önkéntes faültetők azonban remélik, hogy a rózsaszín virágba boruló fák új szerepben is megmutatkozhatnak és életeket menthetnek egy esetleges újabb katasztrófa esetén.

A korábbi évszázadok pusztító szökőárjainak túlélői úgynevezett cunamikövekkel jelezték a következő nemzedékek számára a fenyegető hullámhatárt. Ezek a jelzőkövek azonban idővel a feledés homályába merültek, és benőtte őket az aljnövényzet, útbaigazítás nélkül hagyva Tohoku lakóit azzal kapcsolatban, hogy mennyire kell behúzódniuk a szárazföld irányába egy 9-es erősségű földrengést követő szökőár során.

Elevenítse fel a pusztítás képeit Nagyítás-fotógalériánkkal! - Kattintson a képre!
©

"A mi kötelességünk, hogy emlékeztessük a nagy szökőárra a jövő nemzedékeit" - idézte Hasizume Takumit, a Cseresznyevonal bizottság vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. Mint hozzátette: "Nem akarom, hogy az embereknek a jövőben át kelljen élniük ugyanezt a fájdalmat".

A tervek szerint ugyanilyen - a levegő és a víz magasabb sótartalmának ellenálló - osimai cseresznyefákat (Prunus speciosa) fognak ültetni az árvízszint vonalán Ivate, Fukusima és Mijagi prefektúrákban is. A fák mellett egy 311 darabból álló - egyenként egy méter magas és 15 centiméter széles - kőoszlop-rendszerrel állítanak emléket a március 11-i természeti katasztrófa áldozatainak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!