szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt a katonai törvényszék csütörtökön egy amerikai katonát, aki Afganisztánban részese volt három fegyvertelen civil meggyilkolásának: a holttesteket "emléktárgygyűjtés" céljából megcsonkította, majd a helyszín manipulálásával társaival együtt úgy állította be az eseteket, mintha az áldozatok tűzharcban elesett támadók lettek volna.

A bíróság Calvin Gibbs törzsőrmester mind a 15 ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta, az elítélt leghamarabb 10 éve múlva kérelmezheti a feltételes szabadlábra helyezését. Gibbs volt a rangidős egy a 12 fős szakaszban, amely előre kitervelt módon, titokban és kedvtelésből civileket gyilkolt és csonkított meg Kandahár tartományban.

Öt katona ellen emberölés, vagy abban való részvétel, a "halálbrigád" másik hét tagja ellen pedig kisebb bűncselekmények (kábítószer-fogyasztás, be nem jegyzett fegyverek tartása, hullagyalázás és egy vallomásra készülő katona megfélemlítése) miatt emeltek vádat.

A katonák kegyetlenkedéseikről felvételeket is készítettek, amelyek közül többet nyilvánosságra hozott a német Der Spiegel hetilap. Az eset, az iraki Abu Graib börtönben elkövetett kegyetlenkedésekhez hasonlóan, súlyos csorbát ejtett az amerikai hadsereg hírnevén.

A Washington állambeli Tacoma közelében, a Lewis-McChord támaszponton zajló, egy hétig tartó tárgyaláson a 26 éves Gibbs ártatlannak vallotta magát és azt vallotta, hogy senkit sem végzett ki. Az egyik áldozat megölését elismerte ugyan, de azt állította, hogy önvédelemből cselekedett. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a három férfi - két paraszt és egy falusi imám - holttestét felhasította és hogy levágta az ujjaikat, s fogakat is kitört.

Cselekedeteit a törzsőrmester zavarodottsággal magyarázta, valamint azzal, hogy testrészekkel az általa kedvelt katonáknak akart kedveskedni, azokat pedig, akiket nem szívlelt, meg akarta félemlíteni. "Nem gondolkodtam, az egész visszataszító. Szégyellem magam" - jelentette ki a vádlott.

A vád szerint Gibbs mind a három gyilkosságban részt vett, s utóbb fegyvereket helyezett el a halottak közelébe, hogy azokat lelőtt tálib támadóknak tűntesse fel. A védelem pedig ezzel szemben azzal érvelt, hogy a "halálbrigád" három tagja, aki korábban vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, saját büntetésének enyhítése érdekében a mintakatona törzsőrmester nyakába akarja varrni a bűncselekményeket.

A gyilkosságokra úgy derült fény, hogy a szakasz egyik tagja, Adam Winfield tizedes tavaly januárban a Facebookon keresztül  megüzente szüleinek, hogy bajtársai civileket öldösnek, és újabb bűncselekményekre készülnek. Winfield apja jelentette az ügyet, ám egészen 2010 májusáig nem indult vizsgálat, amikor egy kábítószer-ellenes  vizsgálat során az egyik tanú megerősítette, hogy halálesetek történtek.

Egy videofelvétel tanúsága szerint Winfield tizedes is részt vett egy gyilkosságban, mert saját bevallása szerint, attól félt, hogy ellenkező esetben őt is megölik. Az ügyben az első elítélő ítéletet idén márciusban hozta meg a katonai törvényszék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár