szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Menekültstátusért folyamadott a Moammer Kadhafi-féle bukott líbiai rezsim Tunéziában letartóztatott miniszterelnöke.

Bagdadi Mahmúdi azt kérte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR), ismerjék el politikai menekültként. Ha az ENSZ-szerv megadja az exkormányfőnek a menekültstátust, Tunézia nem adhatja ki őt Líbiának - mondta el Mahmúdi egyik ügyvédje.

A 70 éves volt politikus kiadatásáról pénteken döntött volna az illetékes tuniszi bíróság, de a döntést november 26-ra elhalasztották. Mahmúdit szeptember 21-én tartóztatták le Tunéziában, amint Algéria felé igyekezett. Az algériai kormány "emberbaráti okokból" befogadta Kadhafi feleségét, Szafiát, lányát, Áisát és két fiát, Hannibált és Mohammedet, akik augusztus utolsó napjaiban érkeztek Algériába.

A Human Rights Watch New York-i székhelyű emberi jogi szervezet fölszólította Tunéziát, hogy állítsa le Mahmúdi kiadatási eljárását, mert fennáll a veszély, hogy a volt kormányfőt hazájában kínzásnak vetik alá, nem lesz tisztességes a vele szembeni eljárás, sőt esetleg ítélet nélkül kivégzik.

©

Közben a Líbiával szomszédos Niger elnöke közölte: befogadják Kadhafi Szaadi nevű fiát, aki augusztusban menekült Nigerbe, miután apja hatalmát megdöntötték a felkelők. A nigeri elnök ugyanakkor tagadta, hogy Kadhafi másik fia, az emberiesség elleni bűnök vádjával nemzetközi körözés alatt álló Szeif al-Iszlám Nigerben bujkálna.

Csütörtök este heves harcok robbantak ki két fegyveres csoport között a líbiai fővárostól, Tripolitól 30 kilométerre nyugatra. Az összecsapás még pénteken is tartott. A felek állítólag nehézfegyvereket is bevetettek, többen megsebesültek.

Kadhafi megölette Músza Szadr imámot, az Amal libanoni síita mozgalom alapítóját 1978 augusztusában Líbiában - mondta el egy dubaji tv-nek a néhai líbiai vezető egykori bizalmasa. Ahmed Ramadán - akit Kadhafi elűzése után elfogtak, és jelenleg Bengáziban tartanak fogva - azt mondta, az egyházi méltóságot vagy Tripoli mellett, Dzsazaurban vagy a délnyugati országrészben, Szebhában temették el titokban. Líbia 2003-ban megszakította a diplomáciai kapcsolatot Libanonnal.

A kis földközi-tengeri ország 2008-ban elfogatóparancsot adott ki Kadhafi ellen. A Hezbollah libanoni síita szervezet "óriási győzelemnek" nevezte a "zsarnok" Kadhafi október 20-i megölését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról

Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Szijjártó gratulált Biden minisztereinek

Szijjártó gratulált Biden minisztereinek