szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A férfit valószínűleg az nyugtalanította, hogy egy újabb feljelentés nyomán esetleg vissza kell térnie a börtönbe - mondta ügyvédje.

Az orvosszakértői vélemény időközben megerősítette, hogy a mészárlás elkövetője, a város egyik forgalmas terén kézigránátot dobáló és géppisztolyból lövöldöző Nordine Amrani még a szörnyű tett előtt ölte meg azt a 45 éves nőt, akinek holttestét a férfi otthonában találták meg.

Büntetett előélet

Amranit már mintegy 20 alkalommal ítélték el különböző bűncselekmények - többek között fegyver- és kábítószerbirtoklás, illetve orgazdaság - miatt. 2010. október 8-án feltételesen helyezték szabadlábra közel három évi börtönbüntetés után. A 33 éves férfit kedden egyébként rendőrségi meghallgatásra idézték be egy "erkölcsi vétséggel" összefüggésben, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés alapján.

©

A férfit valószínűleg az nyugtalanította, hogy az újabb feljelentés nyomán esetleg vissza kell térnie a börtönbe - mondta ügyvédje. Így azután ahelyett, hogy megjelent volna a liege-i igazságügyi palotában, inkább a Saint Lambert térre, a város egyik legforgalmasabb terére ment, ahol kézigránátokat dobált, és vaktában lövöldözött a tömegre, majd öngyilkosságot követett el, agyonlőtte magát - közölte Danielle Reynders államügyész, hozzáfűzve, a tettes nem hagyott hátra üzenetet, amelyben megmagyarázta volna tettét.

Amrani a téren egy 15 és 17 éves fiatallal, illetve egy 17 hónapos csecsemővel, majd önmagával végzett. A szerda esti helyzetkép szerint  a 125 sebesült közül öt válságos állapotban van. Legtöbben középiskolások sebesültek meg, akik vizsga után hazatérőben, autóbuszra várakoztak.

Fegyverarzenál

Otthonában négy évvel ezelőtt a hatóságok mintegy 9500 fegyveralkatrészt, illetve tucatnyi fegyvert találtak annak ellenére, hogy nem volt fegyverviselési engedélye. Belgiumban egy 2006-os törvény értelmében megnehezítették a fegyverek vásárlását és tartását, minden típusát engedélykötelessé téve. Korábban csupán egy egyszerű regisztrációhoz kötötték a sport- és vadászfegyverek beszerzését, és csak a háborús fegyverek vásárlásához kellett előzetes engedély.

Akkoriban 2 millióra becsülték a hatóságok az országban található lőfegyverek számát, amelyek közül mintegy 800 ezer volt nyilvántartásban. Belgiumban a hatályos jogszabály szerint nem kerülhet magántulajdonba semmiféle gránát, a tilalom alól csak a paintballozáshoz használt füstgránát képez kivételt. Egykori ügyvédje elmondta: volt védencét megviselték az ellene lefolytatott vizsgálatok, és úgy érezte, hogy üldözi őt a rendőrség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új sportügyi főtanácsadója van Orbán Viktornak

Új sportügyi főtanácsadója van Orbán Viktornak

A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában