szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai hadsereg és a biztonsági erők legkevesebb 27 tagja halt meg csütörtök hajnalban katonaszökevényekkel lezajlott összecsapásokban Deraa tartományban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A Human Rights Watch jogvédő szervezet jelentést adott ki a felkelők elleni hatósági fellépésről.

Három helyszínen történtek a hajnali összecsapások a déli tartományban, ahol éppen kilenc hónapja, március közepén elkezdődött a tiltakozó mozgalom Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen - tette hozzá a nagy-britanniai központú szervezet. Az egyik helyen, ahol nyolc katona vesztette életét, a dezertőrök azt torolták meg, hogy katonák előző nap tüzet nyitottak egy autóra Damaszkusztól északra, megölve a jármű mind az öt civil utasát - közölte még az OSDH.

A New York-i bázisú Human Rights Watch (HRW) csütörtökön közzétett jelentése szerint hetvennél több szíriai katonai parancsnok és tisztségviselő adott közvetlen parancsot ellenállók megölésére és kínzására. A 88 oldalas jelentés több mint hatvan olyan emberrel készült interjún alapult, aki megszökött a szíriai hadseregből vagy a hírszerzéstől.

Egy hete Aszad elnök azt mondta az ABC amerikai tévének, hogy sohasem adott utasítást a felkelés brutális elfojtására. "Akárhogy próbálja is Aszad elnök elhárítani a felelősséget a kormány nem szűnő brutalitásáért, az az állítása, hogy nem adott parancsot a lesújtásra, nem mentesíti a büntetőjogi felelősség alól - mondta Anna Neistat, a HRW egyik vezetője. - A hadsereg főparancsnokaként tudnia kellett a visszaélésekről, ha nem az alárendeltjeitől, akkor a neki küldött ENSZ- és HRW-jelentésekből."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után