szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető ügyvédje és bloggerek hevesen tiltakoztak a YouTube-on is látható, "törvényellenesen forgatott" felvétel miatt, amelyen a volt kormányfő a börtön kórházi részlegében lévő betegágyán fekszik.

A portálra még szerdán feltett felvételen néhány másodpercig látható Timosenko, ágyában fekve, szokásos hajfonatával, amint a felvétel készítése ellen tiltakozva hevesen gesztikulál. A védelem szerint a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko súlyos gerincpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött, míg az ügyészség szerint csak "szimulál".

Timosenko ügyvédje, Szerhij Vlaszenko megerősítette, hogy a védence látható a videófelvételen, amelyet egy ukrán tévécsatorna is bemutatott. Közölte, hogy a felvételt "törvényellenesen készítették", és feljelentést kíván tenni. A videófelvétel sugárzásának feltehető oka az volt, hogy bemutassák, Timosenko jó ellátásban részesül, és olyan körülmények között őrzik, mintha egy jó szállodában lakna.

"Amikor valaki beteg, nem tud felkelni és tiltakozni, hogy ne filmezzék le, és ennek ellenére felvételt készítenek róla, ez nem normális dolog" – mondta Vlaszenko az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint. Számos ukrán blogger "gyalázatosnak", illetve Timosenkóval szembeni "galádságnak" nevezte, hogy a felvétel felkerült az internetre.

A videó másik részében a jól felszerelt szoba látható, hűtőszekrénnyel, valamint a modern mellékhelyiségek. Hallható  Timosenko hangja, amint azt mondja: "Korábban elfogadhatatlan körülmények között tartottak, nem akarom, hogy ezt a hamis képet mutogassák". Ihor Andrusko, a büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője közölte: folyamatban van a vizsgálat arról, ki készítette a videót.

A büntetés-végrehajtás előző nap honlapján fotókat tett közzé a kijevi előzetes fogda kórházi részlegéről és Timosenko szobájáról, de az ellenzéki vezető nem szerepelt a képeken.

Timosenkót októberben hétévi börtönre ítélte egy kijevi bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötése miatt, amelyek az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelenek voltak. Az ügy súlyos válságot váltott ki Kijev és az Európai Unió között, amely politikai indítékot sejt az ellenzéki vezető elítélése mögött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump