szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az argentin szenátus elfogadta csütörtökön azt a vitatott törvényt, amely közérdekké nyilvánítja cellulóz és újságpapír előállítását és eladását a dél-amerikai országban.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy állami ellenőrzés alá vonják Argentína legnagyobb újságpapírgyártó vállalatát, a Papel Prensát. A cégben jelenleg 27,5 százalék az állami részesedés; a többségi tulajdonos a két legnagyobb lapkiadó, a Clarín és a La Nación.

Az újságpapírgyártás régóta fegyver a kormány és az ellenzéki sajtó közötti véget nem érő küzdelemben. Cristina Kirchner államelnök tavaly azzal vádolta a Papel Prensát, hogy monopolhelyzetre tör az értékesítési piacon. Nem sokkal később büntetőeljárás indult a cég vezetői ellen azzal a váddal, hogy az 1976-1983 közötti katonai diktatúrával együttműködve rákényszerítették az akkori tulajdonost, hogy akarata ellenére adja el a vállalatot.

Az államfő gyakran hangoztatja azt a vádat, hogy az ellenzéki sajtó uszít és elfogult. Azért, hogy megzabolázza a média - elsősorban az ellenzéki Clarín csoport - befolyását, 2009-ben elfogadtatott egy törvényt a médiaipar átszervezéséről. A jogszabály elfogadása után a Clarín kénytelen volt megválni a konglomerátum több részlegétől, többek között a Cablevision tv-társaságtól és a Fibertel internetszolgáltatótól. Kedden a Cablevisiónnál is házkutatást tartottak.

Cristina Kirchnert nemrég nagy többséggel újraválasztották, visszaszerezte az ellenőrzést a törvényhozás mindkét házában. Az ellenzék szerint az új törvény elfogadása egyenlő a véleménynyilvánítás szabadságának halálával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult