Tetszett a cikk?

Leszerel az izraeli légierőtől a vallási előírásokat szigorúan követő zsidók egy csoportja, amennyiben nőkkel is kapcsolatba kell kerülniük szolgálati idejük alatt - írta szerdán az Ynet izraeli hírportál.

Az ultraortodox katonák egy nappal a légierő főrabbijának lemondását követően jelentették be kilépésük tervét. A főrabbi azért távozott posztjáról, mert a hadsereg vezetése kijelentette, nem hajlandó eltekinteni a mélyen vallásos katonák jelenlététől az olyan rendezvényeken, ahol a közönség soraiban vagy a felszólalok között nők is találhatók. Az ultraortodox zsidók vallási tanításokra hivatkozva ragaszkodnak a nemi szegregációhoz.

A katonák a hadsereg egy különleges programjának tagjai, amelynek keretein belül lehetőségük van a vallási tanítások szigorúan vett értelmezését betartva részt venni a védelmi feladatokban. Ugyanakkor az egyik katona szerint a hadsereg a férfi-női közös rendezvényeken való részvételre kényszerítésükkel elárulta és megalázta őket. A hadsereg egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője az ultraortodox közösség "összehangolt lépésének" nevezte a katonák bejelentését.

Ezzel párhuzamosan Jákov Mergi izraeli vallásügyi miniszter egy szerdai interjúban azzal vádolta a médiát, hogy eltúlozza az ortodox és a szekuláris zsidók közti ellentétek mértékét, miután a közelmúltban a helyi sajtó számos vallási atrocitásról számolt be. Ugyanakkor a miniszter elismerte, hogy amennyiben békés párbeszéd útján nem találnak megoldást a problémára, a vallási szembenállás "szétszakíthatja az izraeli társadalmat".
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból