szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tömegpánik tört ki a Johannesburgi Egyetemre jelentkező diákok között. Egy asszonyt agyontapostak, további húszan pedig megsérültek.

Az oktatási intézmény kapuja előtt a pótfelvételi időszak végének közeledtével sok ezres tömeg gyűlt össze, sokan sátrat vertek és napokig álltak a több kilométeres sorban, hogy beadják kérelmüket a 800 szabad hely egyikére. Az intézmény tájékoztatása szerint a tragédiát az okozta, hogy a jelentkezők tolakodni kezdtek a kapu előtt. A halálos áldozat az egyik diák édesanyja volt.

Bár jelentkezési időszakot a pótfelvételire hetekkel ezelőtt megnyitották, sokan csak a múlt héten kapták kézhez érettségi bizonyítványukat, továbbtanulásra feljogosító jegyekkel. A tragédiához az is hozzájárult, hogy a rengeteg szegény, internet-hozzáféréssel nem rendelkező fiatal csak személyesen tudta beadni felvételi kérelmét.

Az eset rávilágított a dél-afrikai oktatási rendszer hiányosságaira, valamint az ország társadalmi problémáira is. A munkanélküliek aránya a fiatalok körében eléri az 50 százalékot, a diplomával nem rendelkezők elhelyezkedési lehetőségei pedig igen szűkösek. "A diákok kétségbeesése vezetett a pánikhoz, mivel az egyetemi felvételit tekintik az egyetlen esélyüknek a boldogulásra" - mutatott rá Ruskana Osman, a Wittwatersrand Egyetem oktatója.

A Johannesburgi Egyetem által kínált 800 helyre a tragédia bekövetkeztéig 4-6 ezren jelentkeztek.

A szerencsétlenség napokkal azután történt, hogy a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt a megalapításának századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a tanulási lehetőségek kiszélesítését ígérte. A Dél-Afrikai Köztársaság  költségvetésének egyötödét költi oktatásra, a rendszer minősége és hatásfoka azonban rendkívül alacsony, az ország iskolái rendre a globális összehasonlító-listák alsó soraiban szerepelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI