szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt a román húsgolyókirály: Ion Oita önkezűleg vetett véget az életének 64 éves korában.

Oita állítólag a fiát is érintő bírósági ügy végkimenetele miatt lett öngyilkos. A 64 esztendős férfi felakasztott holttestére A púpos elnevezésű éttermének egyik félreeső szárnyában találtak rá, halálának híre futótűzként terjedt egész Romániában.

Ion Oita
©

A Bukarest északi részén működő falatozó olyan hírességeket látott már vendégül mint a brazil író Paulo Coelho, a román szoprán Mariana Nicolaesco, és Traian Basescu román államfő, akiket egyetlen közös cél vezérelt, mégpedig hogy megkóstolják a Balkán legfinomabbjai között számon tartott húsgolyókat.

A húsgolyókirály 1996-ban nyitotta meg éttermét karöltve a Púposnak becézett Sandu Andrei séffel, akire a grill mögötti negyvenévnyi álldogálás miatt ragadt ez a becenév. A két férfi 1975-ben találkozott először, amikor Andrei még egy apró dél-romániai városkában sütötte a húsokat. Oita, az agyafúrt üzletember azonban addig győzködte, míg végül belevágtak a "húsgolyó-bizniszbe".

"Pótolhatatlan veszteség számunkra, de az étterem tovább fog működni" - mondta Andrei. A kis bukaresti étterem előtt Oita halála óta is egymást érik a luxusautók, az emberek továbbra is élvezik a 240 forintnak megfelelő összegért kapható pazar gombócokat.

A séf szerint a híres húsgolyó titka a legfrissebb disznó-, illetve marhahús és a megfelelő fűszerezés. Andrei persze hét lakat alatt őrzi saját titkos receptjét. A húsgolyó valójában nem tartozik a hagyományos román konyhához, hanem Törökországból, az Oszmán Birodalom idejéből származik. Ettől függetlenül az egyik legalapvetőbb fogásnak számít szerte a Balkánon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!