szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hatóságok közzétettek egy listát szerdán 28 eltűnt nevével, akiket a Giglio szigeténél szerencsétlenül járt Costa Concordia óceánjáró luxushajón utazók közül keresnek.

A 28 ember - 24 utas és a személyzet négy tagja - között 13 német, hat olasz, négy francia, két amerikai, valamint egy-egy magyar, indiai és perui állampolgár van. Az eltűntek között tartanak számon egy ötéves olasz kislányt és apját. Az eltűnt magyar férfit - ahogyan az a Blikk több, e heti cikkéből is kiderült - Fehér Sándornak hívják és zenészként dolgozott a hajón. A teljes listát itt találja.

Az eltűnt személyek listáján szereplő magyar hegedűművész rokonait ma délelőtt fogadták a toszkán Santo Stefano kikötőjében az olasz polgári védelem emberei. A hozzátartozójukat kereső család tagjait a római magyar konzul kísérte el. A grossetói polgári védelem fogja segíteni a rokonokat, illetve az olasz hatóságok további adatokat kérnek a Costa Concordián hegedűművészként dolgozó férfiról. A hajón dolgozó magyar túlélőknek a magyar sajtóban közölt beszámolói szerint a hegedűművészt utoljára mentőmellényben látták, miközben menekülő utasoknak segített.

Nézze meg képes összefoglalónkat, kattintson!
©

Az eltűntek hivatalos listáján továbbra is 28 ember szerepel, de a pontos szám nem ismert, mivel a hajónak nem volt naprakész utaslistája. Ez magyarázza, hogy az olasz listán csak egy magyar eltűntet tartanak számon, miközben hozzátartózói egy másik magyar nő eltűnését is jelezték, akiről nem érkezett hír a péntek esti tragédia bekövetkezése óta. A hajón talált halottak száma jelenleg tizenegy, a kedden tizenkét méteres mélységben talált öt holttest azonosítása még nem zárult le.

A baleset után kezdett mentési munkálatok ötödik napján, szerdán a búvároknak ismét fel kellett függeszteniük a hajnalban folytatott kutatást, mert az oldalára dőlt hajó megmozdult és tovább süllyedt, emiatt a mentőcsapatok számára nem biztonságos a munka - közölte Luca Cari, az egységek szóvivője. Ez leállította a hajótartályokban levő 2400 tonna üzemanyag eltávolítását is. A hatóságok remélik, hogy mielőbb folytatódhat a mentés.

Előzőleg a búvárok a könnyebb hozzáférés céljából négy újabb kis lyukat robbantottak a 114 500 tonnás óriáshajó törzsén, olyan részen, amelyet még nem tudtak belül átvizsgálni, esetleges túlélőket keresve. Tűzoltók éjjel a hajónak a vízből kiemelkedő részét járták át eltűntek után kutatva, de nem találtak senkit.

Ma este kezdi meg földközi-tengeri körútját a Costa Crociere másik óceánjárója, a Costa Serena, mely a péntek este zátonyra futott hajó eredeti útvonalát követi.     Tóth József, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a hatóságoktól nem kaptak további információt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól

SOS Központ szolgáltatást indított a Telenor, az idősebb családtagoknak jöhet jól