szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szarajevó az elmúlt két napban Európa legszennyezettebb városa volt, a levegőben levő por és kén-dioxid mennyisége alapján. Vasárnap este a bosznia-hercegovinai főváros levegőjében - köbméterenként - több mint 500 mikrogramm szálló port és körülbelül 130 mikrogramm kén-dioxidot mértek a szakemberek. A helyzet hétfőn sem volt jobb.

Szarajevó levegőjét leginkább a több mint 140 ezer gépjármű szennyezi, de közrejátszik az is, hogy a gáz árának emelkedése miatt a fűtési szezon kellős közepén a korábbinál jóval többen kezdtek széntüzelésű kályhát használni.

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján a szakemberek négy szintet különítenek el. A színkódok szerint a kék az elfogadható szint, amikor a légszennyezettség mértéke köbméterenként kevesebb, mint 50 mikrogramm.

A zöld, a kifogásolt szint az, amikor a légszennyezettség köbméterenként 50 és 75 mikrogramm között van. Narancssárga színnel jelölik az egészségtelen kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória, amely szerint a légszennyezettség mértéke köbméterenként 100 mikrogrammm felett van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!