szerző:
MTI

Két amerikai állampolgár tűnt el Szíriában ebben a hónapban; a fiatalokat hetekkel ezelőtt vették őrizetbe a helyi hatóságok, és azóta sincs információ róluk.

Az amerikai-szíriai kettős állampolgársággal rendelkező Obada Mzaik január 3-án öccsével érkezett Damaszkuszba, ahol a repülőtéren mindkettejüket őrizetbe vették és kihallgatták. Öccsét elengedték, de a 21 éves férfiről azóta sincs hír, így azt sem tudni, hogy milyen indokkal tartják fogva. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője kedden elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot a szíriai hatóságokkal az ügyben.

Mzaik az Ohio államban található Colombus városában született, de családjával hároméves korában hazaköltözött Szíriába. A fiú, aki egy damaszkuszi magánegyetem hallgatója, átmenetileg Detroit környékén élő rokonainál tartózkodott, onnan tért haza a belpolitikai válsággal küszködő közel-keleti országba.

Családja egyre kevésbé bízik abban, hogy valaha viszontlátja majd a Obadát, miután három hete semmit sem hallottak róla - írja honlapján megjelent tudósításában a CNN amerikai hírcsatorna. "Szörnyűséges történeteket hallunk (Szíriából)" - mondta Nashef, a fiú 19 éves öccse, hozzátéve, hogy bátyját korábban már őrizetbe vették a közel-keleti országban. Akkor 37 napig tartották fogva, forradalomra buzdító röplapok terjesztésének vádjával.

Mzaik már a második amerikai állampolgár, aki januárban eltűnt Szíriában. Abdelkadar Chaar 22 éves orvostanhallgatóról január 8. óta nincs hír. Mzaikhoz hasonlóan ő is az Egyesült Államokban született, ahonnan gyermekkorában költözött Szíriába szüleivel. Letartóztatásának körülményeit és okát nem tudni, a külügyminisztérium szerint a szíriai hatóságok egyelőre nem biztosították amerikai diplomaták számára, hogy konzuli védelmet nyújtsanak a fiatalnak.

Barack Obama elnök korábban arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Szíriába, az ott tartózkodók pedig hagyják el az országot, amíg lehetőségük van rá. Az ENSZ becslései szerint tavaly március óta ötezer kormányellenes tüntető öltek meg a közel-keleti országban.    

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!