szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Christian Wulff német államfő elhallgatta, hogy társ volt egy ügyvédi irodában, amelynek ügyfelei között ott volt az az üzletember, akinek családjától a tavaly év végén botrányt okozó félmillió eurós baráti kölcsönt kapta - ez szerepelt hétfőn a közszolgálati ARD híradójának honlapján.

A tagesschau.de felidézte, hogy Christian Wulff 2010-ben, Alsó-Szászország miniszterelnökeként a tartományi gyűlésben egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva azt állította, hogy Egon Geerkens vállalkozóval semmilyen üzleti jellegű kapcsolata nem volt.

A közszolgálati híradó újságírói azonban kinyomozták, hogy Geerkens évekig ügyfele volt annak az ügyvédi irodának, amelynél Wulff dolgozott, majd amikor átnyergelt a politikára és felhagyott az ügyvédi tevékenységgel, társként szerepelt. Az ügyvédi iroda Wulff távozása után több mint 15 évig jegyezte társként a politikust, nevét még a cég levélpapírján is feltüntette.

Geerkens és az iroda kapcsolata a Wulff által megjelölt időszakra esett, a kereszténydemokrata politikusnak ezért fel kellett volna tárni ezt a viszonyt a tartományi parlament előtt. A mulasztással az államfő megsértette Alsó-Szászország alaptörvényét - fejtette ki egy szakértő a közszolgálati híradónak.

Wulff jogi képviselője útján reagált, aki közölte, hogy az ügynek nincsen jelentősége, hiszen az államfő semmiféle javadalmazásban nem részesült a szóban forgó cégtől, amióta 1994-ben búcsút intett az ügyvédi pályának.

A tagesschau.de által megkérdezett - név nélkül nyilatkozó - ügyvédek meglepőnek tartják, hogy Wulff ellentételezés nélkül adta a nevét a vállalkozáshoz. Volt, aki életidegennek nevezte Wulff jogi képviselőjének magyarázatát, megjegyezve, hogy az ügyvédi pályáról a politikára áttérő és ott sikereket arató jogászok rendszerint komoly pénzért bocsátják nevüket és kapcsolatrendszerüket volt munkaadójuk rendelkezésére. Az sem ismeretlen, hogy a politikai pályafutás végét követő időszakra előretekintve megállapodást kötnek a munkaviszony jövőbeni felújításáról.

Christian Wulff tavaly december közepe óta áll a sajtó és ellenzéki politikusok bírálatainak kereszttüzében a félmillió eurós hitele és a baráti kölcsön körüli botrány kezelése miatt. Az utóbbi hetekben azután Olaf Glaeseker, az államfő decemberben elbocsátott szóvivője is a figyelem középpontjába került, miután az alsó-szászországi ügyészség nyomozást indított ellene korrupció gyanúja miatt. Az előző héten a hatóság átkutatta az államfői hivatalban Glaeseker volt szobáját. Házkutatást a német szövetségi elnöki hivatalban soha korábban nem tartottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt