szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csehországnak három lényeges kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, s ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz - jelentette ki Petr Necas cseh miniszterelnök.

"Az első, hogy az euróövezet csúcstalálkozóin való részvételt illetően korlátozottak a lehetőségeink" - magyarázta a miniszterelnök abban a beszélgetésben, amelyet a hétfői brüsszeli csúcstalálkozó után folytatott a Lidové Noviny című prágai konzervatív napilap tudósítójával.

"A második, hogy a szerződésjavaslatban szerintünk elégtelen figyelmet fordítanak az ún. adósságkritériumra. Úgy véljük, hogy a jelenlegi válság elsősorban adósságválság" - fejtette ki Necas a lap keddi kiadásában. "Végül a harmadik kifogás, az a jóváhagyási folyamat a Cseh Köztársaságban bonyolult és nem világos" - mutatott rá a miniszterelnök.

A szigorú költségvetési fegyelmet előíró új pénzügyi unióról szóló szerződéshez hétfőn Brüsszelben az EU 25 tagállama csatlakozott, kivételt csak Nagy-Britannia és Csehország képez.

Necas a beszélgetésben nem zárta ki, hogy Csehország később mégis csatlakozik a megállapodáshoz. "Kifogásaink nem azt jelentik, hogy később ne csatlakozhatnánk a szerződéshez" - jegyezte meg.

A Lidové Noviny szerkesztőségi jegyzetében azt állítja: a miniszterelnök csak másodlagos érveket hozott fel, s nem beszélt nyíltan. "A játék a nemzeti költségvetések feletti központi ellenőrzés bevezetésére megy ki" - mutatott rá a konzervatív napilap, s úgy véli: ez az, ami nem tetszik a mai prágai kormánynak. "Ez az a fejlődés, ami őszintén nem tetszik Petr Necasnak" - húzza alá a jegyzetíró.

Az újság szerint az új uniós szerződést most elemezni fogja a cseh kormány, majd a téma a parlament két háza elé kerül. Amennyiben ott többségbe kerülnének a csatlakozáspártiak, a kormánynak felhatalmazást kell kérnie az államfőtől, hogy aláírhassa a szerződést. Václav Klaus államfő korábban többször is azt nyilatkozta, hogy ő maga az új pénzügyi unióról szóló szerződést soha nem fogja aláírni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?