szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen pert nyert Tőkés László európai parlamenti képviselő egy román újság és annak főszerkesztője ellen, aki azt állította róla, hogy a politikus a volt román kommunista titkosszolgálat alkalmazottja volt.

Tőkés sajtóirodájának keddi közleménye emlékeztet arra, hogy az EP-képviselő azért fordult bírósághoz, mert a Ghimpele de Bihor című nagyváradi hetilap és annak főszerkesztője, Florin Budea 2010 januárjában olyan cikket közölt, amelyben azt állította, hogy Tőkés László a Securitate volt román kommunista titkosszolgálat alkalmazottja volt. Budea egy volt román titkosszolgálati tiszt visszaemlékezése alapján írta Tőkésről, hogy a Securitate nevezte ki Temesvárra egyházi szolgálatra. 

Első fokon a nagyváradi bíróság tavaly márciusban elutasította a felperes keresetét, de másodfokon a Bihar megyei törvényszék már Tőkésnek adott igazat, aki ezer lej (mintegy 69 ezer forint) kártérítésre jogosult.

Az EP-képviselő a megítélt kártérítést az erdélyi magyar sajtóból hiányzó tényfeltáró újságírás bátorítására ajánlja fel, így a Krónika című erdélyi napilappal közösen egy ilyen jellegű pályázatot hirdetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét