szerző:
MTI

Az Egyesült Államok fel akarja gyorsítani a tálibokkal folytatott "kényes" tárgyalásokat, hogy a májusi NATO-csúcson már "komoly béketárgyalásokról" tudjon beszámolni - közölte szerdán névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Az észak-atlanti szövetség következő csúcstalálkozóját május 20-án és 21-én Chicagóban tartják. Az Obama-kormány reméli, hogy addigra be tudja jelenteni: egy évvel a kapcsolatfelvételre vonatkozó puhatolózás kezdete után már valódi és érdemi politikai tárgyalásokat folytat a militánsokkal.

A politikai tárgyalásokat azonban nemhogy sikeresen lezárni, de elkezdeni is nehéz. Az amerikaiaknak egy sor, a jószándékukat bizonyító lépést kell tenniük ennek érdekében. Egyebek mellett tálib foglyokat kellene átszállítaniuk a guantánamói börtöntáborból Katarba, ahol afgán őrizet alá helyeznék őket. Rá kellene venniük a tálibokat, hogy szóba álljanak az általuk illegitimnek tartott afgán kormánnyal, és egyidejűleg az Egyesült Államokban mederben kellene tartani az ellenzéki bírálatokat mindaddig, amíg Barack Obama elnök a reményei szerint újaválasztatja magát.

Az afganisztáni megbékélés kérdése nem szerepel hivatalosan a chicagói NATO-csúcs napirendjén, csak a harci faladatok átadása az afgán haderőnek és a kiképzésre-tanácsadásra való áttérés.

Az afgán katonai és rendőri erőknek egyelőre csak az egy százaléka képes önálló műveletekre - jelentette ki szerdán Washingtonban Curtis Scaparrotti tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) parancsnoka, az amerikai erők parancsnokhelyettese. Ez összesen 29 katonai és 7 rendőri egységet jelent, amelyek csak korlátozott harci és logisztikai támogatást igényelnek a NATO vezette erőktől.

Az afgán erők 42 százaléka "tanácsadókkal együtt" hatékony, mondta a tábornok, aki a hadműveletek napi irányításáért felelős.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy az amerikai csapatok 2013-ban a hadműveletekben elkezdik átengedni a vezetést az afgánoknak, és a NATO tervei szerint 2014 végére az ország egész területén a helyi erőkre hárul majd a biztonság feladatok ellátása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!