szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországnak szembe kell néznie a szíriai valósággal, a hatalom általi véres leszámolással - jelentette ki Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Mexikóvárosban, utalva arra, hogy Moszkva megvétózta a szíriai rezsimet elítélő ENSZ-határozattervezetet. A Washingtonban tartózkodó Ahmet Davutoglu török külügyminiszter pedig kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem nézheti ölbe tett kézzel a szíriai "tömegmészárlást".

"Azt üzenem orosz kollégáimnak: nekik is fel kell ismerniük, hogy mi folyik Szíriában, mi ott valóság" - mondta Ashton, és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Oroszország megvétózta az arab és európai országok által a Biztonsági Tanácsban beterjesztett határozattervezetet. Kína is megvétózta a dokumentumot.

Törökország szerdán bejelentette, hogy megpróbál a lehető legrövidebb időn belül nemzetközi konferenciát szervezni a szíriai válság békés rendezéséről. Davutoglu török külügyminiszter erről a megszervezendő konferenciáról is beszélt csütörtökön egy olyan washingtoni értekezleten, amelyet a George Washington Egyetemen rendeztek meg. A török szándékot támogatja az Egyesült Államok.

"Ha az ENSZ nem cselekszik, akkor szükségünk van egy másik nemzetközi körre, amely kifejezésre juttatja, hogy szolidáris a szíriai néppel, és tiltakozik a vérontás, a tömegmészárlás miatt" - mondta Davutoglu. Arról nem beszélt, hogy Ankara elképzelése szerint hol és mikor rendeznék meg a konferenciát.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg péntek hajnalban újabb harckocsikkal erősítette azokat az alakulatait, amelyek Homsz város ellenzéki negyedeit ostromolják napok óta. A helyi lakosok újabb heves támadásokra számítanak. Emberi jogi aktivisták szerint az előző nap mintegy 80 ember halt meg a harcokban az országban.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

3 millió új galaxist találtak 300 óra alatt az ausztrál tudósok

3 millió új galaxist találtak 300 óra alatt az ausztrál tudósok