szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negyvenezer fővel csökkentik az olasz fegyveres erők létszámát, amely repülőgépekről is lemondott a védelmi tárcát is sújtó költségvetési megszorítások miatt.

Olaszországban létszámcsökkentést és eszközbeszerzési takarékosságot rendelt el Giampaolo Di Paola tengernagy, a Monti-kormány védelmi minisztere. A megszorítások elsősorban az irodai munkát végző katonai személyzetre, valamint a korábban tervezett vadászgépvásárlás végrehajtására vonatkoznak - írta vasárnap az olasz sajtó.    

A lapok emlékeztettek arra, hogy az olasz fegyveres erők létszáma 182 000 fő. A védelmi miniszter most a hivatalokban dolgozó ötven év feletti tiszthelyettesek áthelyezését vagy kor előtti nyugdíjazását mérlegeli. A magasabb rangú tisztek elfelejthetik a belátható időn belüli tábornoki kinevezést, a karriernek vége - írta vasárnap az olasz sajtó.

Az újságértesülések szerint negyvenezer főt érint a létszámcsökkenés, amelyet még február vége előtt bejelentenek. Úgy tűnik, hogy a csökkentéssel veszélybe kerül a fegyveres erőknél dolgozó 30 ezer civil munkája is.    

A sajtó úgy tudja, hogy a takarékosság kizárólag a külföldi misszióban bevethető összesen 86 ezer katonát nem érinti. A fegyveres erők évi 12 milliárdos költségvetési támogatásának hetven százaléka jelenleg a személyzeti kiadásokra megy el. "Kevesebbet fizetésre, többet fegyvervásárlásra" - idézte a római sajtó Di Paola jelszavát. A következő tizenöt évre ütemezett százharmincegy F35 amerikai vadászgépből azonban csak kevesebbet tudnak megvásárolni, és eddig csak háromra írtak alá szerződést, repülőnként nyolcvanmillió dollárért.    

Az olasz fegyveres erők hetvenhét ingatlanját is értékesítik, mindenekelőtt a használaton kívüli kaszárnyákat és támaszpontokat.            


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos