szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán folytatja az urándúsítást, de az amerikai hírszerzés értesülései szerint még nem hozott végleges döntést atomfegyver kifejlesztéséről - mondta el Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató csütörtökön kongresszusi bizottságok előtt.

Leon Panetta a képviselőház közbeszerzési bizottságának védelmi albizottsága, James Clapper pedig a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága előtt beszélt az iszlám köztársaság feltételezett szándékairól.

A 16 amerikai hírszerző szolgálat működésének összehangolásáért felelős nemzeti hírszerzési igazgató elmondta: az atomfegyver kifejlesztéséről Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah dönt, és nem Mahmúd Ahmadinezsád elnök. Hamenei pedig "költség-haszon elemzés alapján" fogja meghozni a döntést, vagyis Irán "nem akar atombombához jutni bármi áron" - mondta James Clapper. Hozzátette, ez felértékeli a szankciók jelentőségét; reális az a várakozás, különösen a közelmúltban elfogadott újabb szankciók - az iráni központi bank külföldi forrásainak befagyasztása - fényében, hogy változni fog a teheráni politika. 

Az amerikai hírszerzési igazgató úgy fogalmazott: műszakilag lehetséges, hogy Irán egy vagy két éven belül atomfegyverre tegyen szert, ha a teheráni vezetés meghozza ezt a döntést, "gyakorlatilag azonban ez nem valószínű".

Clapper és a katonai hírszerzés vezetője, Ronald Burgess altábornagy egyaránt úgy nyilatkozott, nem hiszik, hogy Izrael eldöntötte volna, hogy megtámadja Iránt. Az elmúlt időszakban többek között Ehud Barak izraeli védelmi miniszter és több tábornok is célozgatott arra, hogy Izrael támadást indíthat Irán ellen.

Burgess a hormuzi-szoros lezárására vonatkozó teheráni fenyegetőzésekre utalva azt mondta, a katonai hírszerzés szerint csekély a valószínűsége, hogy Irán maga kezdeményezzen vagy szándékosan provokáljon konfliktust. James Clapper hírszerzési igazgató kitért arra is: megítélésük szerint a síita Irán egyfajta kényszerházasságban él a szunnita al-Kaidával; Teherán valószínűleg úgy gondolja, adott esetben fel tudja használni a terroristahálózatot arra, hogy Irán helyett járjon el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak