szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy valószínűséggel lemond hivataláról pénteken a német szövetségi elnök, miután a hannoveri ügyészség előző nap kezdeményezte mentelmi jogának feloldását.

Christian Wulff személye körül két hónapja sokasodnak a kínos ügyek, kezdve egy roppant kedvező magánkölcsöntől, ingyenes nyaralásokon át állami pénzből fizetett nagyszabású lobbista rendezvényekig. 

2008 októberében Wulff - akkor még Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként - házvásárlás céljára félmillió euró kölcsönt vett föl atyai barátja feleségétől, Edith Geerkenstől. 2010 februárjában a hannoveri tartományi gyűlésben hozzá intézett kérdésre Wulff tagadta, hogy üzleti kapcsolat állna fenn közte és Edith asszony férje, Egon Geerkens között.

2011. december 12-én Wulff megpróbálta megakadályozni, hogy a Bild cikket közöljön másnapi számában a házvásárlás anyagi hátteréről. Kai Diekmann főszerkesztő üzenetrögzítőjére rábeszélve "végleges szakítással" és "háborúval" fenyegette meg a Bildet kiadó Springer lapkiadót, amennyiben az ominózus hír megjelenik. Másnap a Bild lehozta a hírt. December 15-én Wulff írásban "sajnálkozását" fejezte ki, hogy a tartományi gyűlésben lezajlott meghallgatáson nem tett említést az Edith Geerkenstől fölvett kölcsönről. Rá egy hétre bocsánatot kért az ügy miatt bekövetkezett "irritációkért", és elbocsátotta szóvivőjét, Olaf Glaesekert.

Christian Wulff
©

2010 márciusában Wulff kedvező kamatozású kölcsönt vett föl a BW banktól, hogy ezzel kiváltsa a Geerkens nejétől kapott kölcsönt. 2011 decemberében a bankhitelt hosszú lejáratú jelzálogkölcsönre váltotta át. Ezt követően a BW bank ellen több feljelentés érkezett hűtlen kezelés és jogosulatlan előnyhöz juttatás gyanúja miatt.

Wulff időközben elbocsátott szóvivőjét, Glaesekert azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy több alkalommal Manfred Schmidt rendezvényszervező költségén nyaralt, ami vesztegetésnek minősül. "Cserébe" ugyanis Schmidt jókora összeget keresett az alsó-szászországi kormány által 2009-ben szervezett Észak-Dél párbeszéd nevű lobbista rendezvényen.

A hannoveri ügyészség vizsgálja azt a nyaralást is, amelyen Wulff David Groenewold filmproducerrel közösen vett részt 2007 őszén Sylt szigetén. A teljes költséget Groenewold állta - Wulff utólag készpénzben fizette ki a reá eső részt, állítja ügyvédje. Az ügy "bibije": Groenewold cége egy évvel korábban négymillió euró összegű tartományi kezességvállalásban részesült, a kezes a Wulff által vezetett alsó-szászországi kormány volt.

Amennyiben Wulff csakugyan lemond, amit berlini megfigyelők szinte bizonyosra vesznek, úgy 20 hónapon belül másodszor távozik posztjáról német államfő hivatali idejének lejárta előtt. 2010 májusában Horst Köhler mondott le, miután a sajtó támadásokat intézett ellene a Bundeswehr afganisztáni szerepvállalása kapcsán tett félreérthető nyilatkozata miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest