szerző:
MTI

A jövő tanévtől ismét szerepelni fog a katonai kiképzés mint tantárgy a bulgáriai középiskolákban.

A 9. és a 10. osztályos tanulóknak évi öt kötelező "katonai" tanórájuk lesz a 2013-14-es tanévtől. A fiatalok így olyan képességekről tanulhatnak, amelyek az ország megvédéséhez, valamint válsághelyzetek kezeléséhez és túléléséhez szükségesek - mondta Anzsu Angelov védelmi miniszter, tartalékos tábornok.

A tárcavezető szeretné, ha létrejönne egy 3500 fős tartalékos állomány, miután az elmúlt 20 évben - mint fogalmazott - "egy közepes város lakosságának a méretére zsugorodott" a bolgár haderő. Jelenleg nagyjából 35 ezer főt számlál a bolgár hadsereg. A tartalékos haderőről szóló új bolgár törvény lehetővé teszi, hogy bárki önként teljesítse a katonai kiképzést, és tartalékos állományba kerüljön.

Az iskolai katonai kiképzés - amelynek részeként a diákok többek között megtanulhatnak lőni Kalasnyikov gépkarabéllyal - a rendszerváltáskor, 1989 végén került ki a bolgár tantervből. Ismételt bevezetésének jócskán vannak ellenzői a balkáni országban.

 


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!