szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az oroszok csupán harmada tartja úgy, hogy demokráciában él - derül ki egy szerdán közzétett felmérésből.

A vasárnapi elnökválasztás előtt már nem lehet nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatási adatokat, amelyek a jelöltek esélyeit latolgatják. A Romir holding látszólag a választással közvetlenül nem összefüggő kutatás, az orosz polgárok demokráciaérzetére kíváncsi felmérés eredményeit ismertette.

A megkérdezettek 32 százaléka tartja úgy, hogy demokráciában él. A felmérés során 1500, 18 évesnél idősebb személyt kérdeztek meg. A kutatók azt tapasztalták, hogy főként a 45 évnél idősebbek szerint van demokrácia Oroszországban. A négy évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban összességében 4 százalékkal kevesebben nyilatkoztak így.

Azoknak az oroszoknak a száma is csökkent 2008 óta - 19 százalékról 8 százalékra, - akik szerint a politikai helyzet inkább kaotikus országukban. Alig vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy Oroszországban monarchia lesz (2 százalék), azt pedig már senki sem gondolja, hogy szocializmust építenek. 

Lényegesen többen vannak azok, akik szerint a jelenlegi orosz berendezkedés oligarchikus, illetve diktatórikus. Előbbiek száma 20-ról 25 százalékra nőtt négy év alatt, míg a diktatúrát érzékelők aránya 3-ról 9 százalékra emelkedett Oroszországban. A demokrácia ismérveként a megkérdezettek közel fele, 47 százalékuk az emberi jogok tiszteletben tartását nevezte meg, 17 százalékuk pedig a szólásszabadságot jelölte meg a Romir holding által készített februári közvélemény-kutatás során Oroszországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Németország újraegyesítését festették meg egy hetedik kerületi tűzfalra

Németország újraegyesítését festették meg egy hetedik kerületi tűzfalra

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon