szerző:
MTI

A magyar kohéziós pénzek felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslat, a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások, a magyar gazdasági intézkedések és jogszabályi változások is témái voltak Lázár János kétnapos párizsi látogatásának. A Fidesz frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából tett látogatást a francia fővárosban - tájékoztatta a kormánypárti képviselőcsoport csütörtökön.

A frakcióvezető találkozott mások mellett Jean Léonetti EU-ügyi miniszterrel: a megbeszélésen Lázár János méltánytalannak és igazságtalannak nevezete az Európai Bizottságnak a magyar kohéziós alapok felfüggesztésére vonatkozó indítványát, továbbá beszámolt a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos magyar álláspontról. A francia miniszter a tárgyaláson azt mondta, nem hisz a szocialisták és a sajtó azon vádjainak, amelyek szerint Magyarországon veszélyben lenne a demokrácia - idézték szavait.

A fideszes politikus találkozott a francia kormánypárt, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetőjével és az európai ügyi bizottság elnökével is. Utóbbi, Pierre Lequiller - a közlemény szerint - úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdasági mutatók ismeretében számára nehezen értelmezhető a kohéziós források felfüggesztésének ügyében hozott európai bizottsági indítvány.

A francia sajtóban Magyarországgal kapcsolatban megjelent "híradások és támadások tükrében" Lázár János egyeztetett a francia szocialista párt nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársaival, akikkel egyetértett abban, hogy "a többségi demokráciában a parlamenti ellenzéknek fontos szerep jut".

A Franciaországi Zsidó Szervezetek Tanácsának elnökével és az Európai Zsidó Kongresszus főtitkárával folytatott tárgyalás során a magyar kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a magyar alkotmányos intézmények semmilyen szélsőséges és kirekesztő nézetet nem tűrnek meg az országban - írták, hozzátéve, hogy a zsidó szervezetek képviselői nagyra értékelték az Orbán-kormány lépéseit és a frakcióvezetőnek a francia sajtóban megjelent támadásokra adott válaszait.

A kormánypárti politikus emellett a párizsi magyar nagykövetségen találkozott csaknem negyven francia befektetővel, akiknek beszámolt a gazdasági szereplőket érintő magyarországi jogalkotásról. Kijelentette, hogy "a magyar kormány az energia- és a szolgáltató szektorban kemény tárgyalópartner ugyan, de mindig arra törekszik, hogy olyan - Magyarország érdekeit szolgáló - megegyezések születhessenek, amelyekkel a befektetők is elégedettek lehetnek", és Magyarország a termelő ágazatokban továbbra is számít a francia befektetőkre. Lázár János a még fennmaradó vitás kérdésekben is gyors megegyezést vár.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője párizsi látogatásának zárásaként találkozott a véleményformáló francia sajtó vezető szerkesztőivel és több közvélemény-kutató cég képviselőjével is - olvasható a közleményben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

Orosz katonák landoltak Venezuelában

Orosz katonák landoltak Venezuelában

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

Beismerte bűnösségét a férfi, aki több mint 100 millió dollárt csalt ki a Google-től és a Facebooktól

Beismerte bűnösségét a férfi, aki több mint 100 millió dollárt csalt ki a Google-től és a Facebooktól