szerző:
MTI

Mitt Romney kapta a legtöbb szavazatot a Wyoming államban egész februáron át tartó republikánus jelöltállító gyűléseken - jelentette csütörtökön a CNN. Az igazi nagy csata a március 6-i "szuperkeddre" várható.

Romney a szavazatoknak a 39, Rick Santorum a 33, Ron Paul a 20, Newt Gingrich pedig alig a 8 százalékát kapta. Arizona és Michigan után Wyoming a harmadik állam, ahol Romneynak ezen a héten győznie sikerült.

A 600 ezresnél kisebb lakosságú Wyomingban mindössze kétezren vettek részt a gyűléseken, amelyek eredménye próbaszavazásnak számít; a republikánusok augusztusi jelöltválasztó országos konvenciójára küldendő 26 delegátus személyéről a később megtartandó megyei pártgyűlések döntenek majd.

A küldötteken az elnökjelölt-aspiránsok a leadott szavazatok függvényében osztozkodnak majd, így Wyomingból a CNN kalkulációja szerint Romney 10, Santorum 9, Paul 6, Gingrich pedig 1 szavazatra számíthat. A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez a konvención összesen 1144 voksra lesz majd szükség. Az eddigi fordulók alapján a hírtelevízió számítása szerint Romney 181, Santorum 61, Gingrich 39, Paul pedig szavazatra számíthat.

A négy elnökjelölt-aspiránsból az államok közül a legközelebb Washington választ majd; a szombati jelöltállító gyűlésektől elvileg 40 mandátum sorsa függ (az állam 3 további küldöttjének személyét nem befolyásolják a leadott szavazatok). Ebben az államban azonban csakúgy, mint Wyomingban, a helyi pártszervezet próbaszavazásnak tekinti majd a megméretés eredményét, s a delegátusok konkrét személyéről csak júniusban határoznak.

Mitt Romney
©

Washingtonban a PPP közvélemény-kutató intézet múlt heti felmérése szerint Santorum 38 százalékos támogatottsággal vezetett a 27 százalékon álló Romneyval szemben, ám szakértők szerint az utóbbi politikusnak az ezen a héten elért "mesterhármasa" jelentős változást idézhet elő az ottani hangulatban.

Az igazi nagy csata a március 6-i "szuperkeddre" várható, amikor 10 államban szavaznak majd arról a republikánusok, hogy ki legyen novemberben Barack Obama hivatalos kihívója, további egyben pedig ezen a napon megkezdődik a véleménynyilvánítás. Ezen a napon összesen 419 delegátus sorsa dől el.

Az előrejelzések szerint vélhetően a "szuperkedd" sem fogja eldönteni, hogy ki a republikánus jelöltállítási küzdelem egyértelmű favoritja. Romney a Gallup szerint az előválasztási kampány kezdete óta immár negyedszer ragadta magához az országos vezetést az aspiránsok között, de továbbra sem sikerült kiterjesztenie támogatói bázisát a legkonzervatívabb szavazókra.

A The Wall Street Journal csütörtöki előrejelzése szerint vegyes eredmény várható: Romney Massachusettsben - ahol kormányzó volt - Virginiában, Vermontban és Idahóban, Santorum Tennessee-ben, Oklahomában és Ohióban, Paul Alaszkában és Észak-Dakotában, Gingrich pedig az általa egykor a szövetségi törvényhozásban képviselt Georgiában áll jól.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Átúszta a 6 fokos Balatont a taxisofőr

Átúszta a 6 fokos Balatont a taxisofőr

Papi pedofília eltussolásáért ítélték el, de Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását

Papi pedofília eltussolásáért ítélték el, de Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását

Baleset az M7-esen Martonvásárnál

Baleset az M7-esen Martonvásárnál

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Mi a jó gyereknevelés titka?

Mi a jó gyereknevelés titka?

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út