szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jevhenyija Timosenko feltétezi, hogy édesanyját a börtönben "lassan és titkokban mérgezik".

A hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko volt kormányfő lánya a Die Welt című német lap internetes kiadásának elmondta, hogy az édesanyja már többször elveszítette az eszméletét, és állandóan erős fájdalomcsillapítókat kap. Nagyon alacsony a vérnyomása, injekciókkal és gyógyszerekkel kezelik, amelyeknek a család nem ismeri az összetételét.

A szerző szerint Jevhenyija Timosenko "az igazságszolgáltatás élő lelkiismerete, és erre az igazságszolgáltatásra a Transparency International és más szervezetek szerint az igen magas szintű korrupció jellemző". Jevhenyija Timosenko szerint az ukrán orvosok állandóan azt hajtogatják, hogy az anyja egészséges és kihallgatható. Timosenko ezért elutasította, hogy ukrán orvosok kezeljék, mert hamis a diagnózisuk. 

Karl Max Einhäupl neurológus és Norbert Haas ortopéd szakorvos, a berlini Charité egyetemi klinika orvosai megállapították, hogy Timosenkónak komoly hátfájása van, és műtéti beavatkozást javasoltak. Jevhenyija Timosenko nem vonja kétségbe az orvosok kompetenciáját, de megjegyezte, hogy nem engedték meg nekik a vérvételt, ami nélkül nem lehetséges alapos diagnózis.

Jevgenyija Timosenko szerint az ukrán orvosok hamis diagnózist állítanak fel az anyjáról, és nem adják meg neki a szükséges orvosi segítséget , a külföldi orvosok látogatása előtt fájdalomcsillapítókat sem kapott – írta pénteken a Korreszpondent.net ukrán hírportál.

Mikola Jeremenko, Jevhenyija Timosenko ügyvédje csütörtökön feljelentést tett a kijevi Pecserszki bíróságon, amelyben követelte, ismerjék el az ukrán főügyészség bűnös tétlenségét a Timosenko "kínzásának" ügyében. Jeremenko szerint az ukrán törvények értelmében a hippokrateszi eskü megsértése büntetőjogi felelősséget von maga után. Jevgenyija Timosenko és ügyvédje február 10-én felszólította a főügyészséget, indítson bűnvádi eljárást a volt miniszterelnök kínzása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!