szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország intézményi és strukturális problémáinak orvoslására a bel- és gazdaságpolitika szinte minden területén reformokat lát szükségesnek Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök - derült ki a kínai parlament éves ülésszakának hétfői nyitónapján elhangzott beszédéből.

Kína a gazdasági és a társadalmi fejlődés egyensúlyát szeretné elérni, és méltányosabb jövedelemelosztásra törekszik. Az állami vezetés az igazgatás megújítására készül; szolgáltatásközpontú, törvények alapján működő, tiszta kormányt ígér. A miniszterelnök szinte mindvégig a reform, a hatékonyságot jelentő változtatások szükségességét hangsúlyozta, kiemelve a szocialista demokrácia kiterjesztését, a demokratikus választásokat, a döntéshozó szervek törvényes működtetését és az emberek jogainak védelmét. 

Ven harmincoldalas beszámolójában konkrétan is a túlzó költekezés megállítását ígérte olyan területeken, mint a vezetők külföldi útjai, a hivatalos autóhasználat és a fogadások, bankettek. Jobban fogják ellenőrizni az új, nagy irodaépületeket, tornacsarnokokat, stadionokat építtetőket is, és mindezekhez kapcsolódóan kiterjesztik a pénzügyi, számviteli vizsgálatokat. 

Wen Jiabao
©

A kormányfő az oktatás reformjára, a tehetséggondozásra, a nyugdíjrendszerre és az egészségügy kiterjesztésére, valamint a szociális ellátásra és a családtervezésre vonatkozó ez évi teendőkről is beszélt. Kiemelte, hogy növelni fogják az oktatás színvonalát és javítják a körülményeket Kína fejletlenebb térségeiben, a középső és nyugati országrészben, illetve vidéken, a távoli területeken, a nemzeti kisebbségek lakta térségekben, valamint a gyenge városi iskolákban. Ez azt jelenti, hogy ezekre a helyekre több forrást biztosítanak. 

A kínai kormány a szegény gyerekek oktatásának további támogatását tartja szükségesnek és ösztönzi a magániskolák fejlesztését, a magántőke beruházásait az oktatási szektorba - hangzott el. Az év végéig a teljes vidéki lakosságot bevonják az új nyugdíjrendszerbe, növelik a szociális támogatások és járadékok körét, kiterjesztik a társadalombiztosítás szolgáltatásait, emelik az alapnyugdíjak összegét - szerepel a kormányzati munka ismertetett teendői között. 

Ven megerősítette, hogy továbbra is fenn kívánják tartani az alacsony születésszámot, folytatják a családtervezési politikát, és igyekeznek a nemek felborult arányának helyzetén változtatni. Azoknak a vidéki családoknak, amelyek tartják magukat a családtervezés kormányzati politikájához, növelni fogják a juttatás összegét és más támogatást is ígérnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!