szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A washingtoni követségi szakácsok Embassy Chef Challenge elnevezésű, csütörtöki éves versenyét felvezetve Magyarország egyesült államokbeli nagykövete, Szapáry György rezidenciájáról adott élő kapcsolásos közvetítést hétfőn az amerikai Fox televízió 5. csatornája.

A műsorban Merényi Viktor, a nagykövetség séfje Szapáry-májat készített, és elmondta, hogy az étel a nagykövet dédapjáról, Szapáry Gyula grófról kapta a nevét, aki 1890-1892-ben Magyarország miniszterelnöke volt.

Szapáry György Holly Morrisnak, a Fox5 riporterének úgy nyilatkozott, hogy 13 hónapos nagyköveti tevékenysége során nagyon sűrű programot bonyolított le, kiemelve a kulturális rendezvényeket, az amerikai magyarokkal lezajlott találkozóit és az ország egyetemein tartott előadásokat, megemlítve, hogy a legutóbb a Yale-en mondott beszédet.

A misszióvezető a dolgozószobájában bemutatta annak a két amerikai újságírónak a fotóját, akiket tavaly a tripoli magyar nagykövetség közbenjárásával sikerült kiszabadítani Moammer Kadhafi líbiai diktátor börtönéből. 

Magyarországgal kapcsolatban kiemelte az ország kulináris és kulturális hagyományait, megemlítve, hogy a követségnek van egy saját rockegyüttese, a The Diplomats. A Fox reggeli műsora az egy grúz taggal kiegészült zenekar műsorából kétszer is ízelítőt adott (billentyűs: Hermann Mária, szaxofon, basszusgitár: Veisz Ákos, dob: Mihálkó Sándor, szólógitár: David Rakviasvili, vokál: Gedeon Béla).

A rezidencia konyháján a nagykövet bemutatott egy családi címerrel ékesített ezüsttálcát, valamint dédapjának egy kis méretű portréját. A műsorban ízelítőt adott szakácsművészetéből a dán nagykövetség séfje, Lars Beese, az Embassy Chef Challenge tavalyi győztese, valamint az iraki, a marokkói és a jamaicai nagykövetség szakácsa is. 

A magyar ízmester, Merényi Viktor 2010-ben második helyezést ért el a diplomáciai séfek washingtoni versenyén, ezért tavaly a szabályok értelmében nem indulhatott a rendkívül népes mezőnyben, de idén ismét a tűzhelyhez áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!