szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió központi intézményeinél kezdett látogatást kedden Brüsszelben Schmitt Pál köztársasági elnök.

Az államfő elsőként Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács állandó elnökével találkozott, akinek - mint a köztársasági elnök hivatala az MTI-t tájékoztatta - általános tájékoztatást adott a magyarországi belpolitikai és gazdasági folyamatokról, a jogalkotásról és a kormány által végrehajtott átfogó reformokról. A köztársasági elnök biztosította a tanács elnökét Magyarországnak az európai értékrend és integráció iránti elkötelezettségéről.

A tájékoztatás szerint a beszélgetésen elhangzott, hogy a 2011 első félévi magyar EU-elnökség jelentősen hozzájárult az európai integráció folyamatához. Schmitt Pál a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások kapcsán kifejtette, hogy a
megállapodásnak fontos szerepe lehet a piaci bizalom megerősítésében.

A költségvetési fegyelemre vonatkozóan nemrégiben aláírt uniós kormányközi megállapodásról elmondta, Magyarország elsődleges érdeke az euró stabilitásának megőrzése, mivel Magyarország kereskedelme nagy részét euróban realizálja és devizatartalékai is euróban vannak.

©

Schmitt Pál elégedettségét fejezte ki az Európai Tanács legutóbbi döntésével kapcsolatban, amellyel tagjelölti státust adott Szerbiának.

A köztársasági elnök a kétnapos látogatás során találkozik a magyar anyanyelvű (magyarországi, erdélyi és felvidéki) európai parlamenti képviselőkkel, megbeszélést folytat José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, továbbá Joseph Daullal, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnökével. Részt vesz Schmitt Pál a Kárpátaljai Révész Imre Társaság kiállításának megnyitóján is a brüsszeli Balassi Intézetben.

Mint Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) külügyi hivatalvezetője előzetesen elmondta, Schmitt Pál brüsszeli látogatásának célja, hogy tájékozódjon az európai intézmények munkájáról, és első kézből adjon tájékoztatást a magyarországi folyamatokról.

Az államfő a tavalyi magyar EU-elnökség idején már többször járt Brüsszelben. Látogatásai során tavaly januárban találkozott az uniós intézmények vezetőivel és II. Albert belga királlyal, júniusban pedig részt vett azon a szentmisén, amelyet Európáért mondtak a brüsszeli Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban. A uniós soros elnökséggel kapcsolatban az államfő akkor megállapította, hogy annak köszönhetően jobban odafigyelnek Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!