szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli légierő hétfőn hajnalban újabb csapásokat mért a Gázai övezetre, válaszul arra, hogy onnan rakétákat lőttek a zsidó állam területére.

Az övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet egyik szóvivője közölte, hogy az izraeli gépek hat hullámban támadtak. Kétszer a Dzsabalíja menekült tábort vették célba, 33 embert - többségükben gyermekeket - megsebesítve. Másik két csapásmérés Gázavárosra irányult, ahol ketten sebesültek meg. Támadás érte még az északi Bét-Lahíja és a középső Hán-Júnisz várost is.

Egy izraeli szóvivő megerősítette a támadások hírét. Állítása szerint egy fegyverraktárt és négy rakétaindító állást támadtak a gépek az övezet északi és déli térségében.

A három évvel ezelőtti háromhetes izraeli offenzíva óta nem volt 24 óra alatt annyi halálos áldozata a Gázai övezetben az Izrael és a palesztinok közötti fegyveres konfliktusnak, mint pénteken és szombaton: 15 palesztin halt meg palesztin rakétatámadásokra adott izraeli válaszcsapásokban.

Az első palesztin rakéták miatt indított első izraeli légicsapásokban két palesztin halt meg, köztük Zuheir al-Kaiszi, a Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres csoport főtitkára. Ezeket a haláleseteket megbosszulandó palesztin fegyveresek csaknem száz újabb rakétát lőttek ki Izraelre, a rendre válaszul indított izraeli légitámadásokban pedig újabb 11 palesztin halt meg, köztük az al-Kudsz Brigádoknak - vagyis az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet katonai szárnyának - 10 tagja. Az izraeli légierő szombaton újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén, és rakétáival megölt három palesztin motorost.

A vasárnap is folytatódó izraeli légicsapások további három palesztin életét követelték, így a palesztin halálos áldozatok száma 18-ra emelkedett a hét végén. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő eközben ismételten leszögezte: a légicsapások addig folytatódnak, amíg szükség van rájuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem