szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz belügyminisztérium külön vizsgálóbizottságot küldött kedden Kazanyba, ahol egy 52 éves férfi meghalt a rendőrségi fogdában a kihallgatás során elszenvedett sérülések miatt.

A központi nyomozóhivatal munkatársai az országos felháborodást kiváltó ügyben nyújtanak jogi segítséget - szólt a hivatalos indoklás A helyi vizsgálók korábban megállapították, hogy a férfit törvénytelenül hallgatták ki. A rendőrök brutálisan megkínozták és megerőszakolták.

Szergej Nazarovot március 9-én vették őrizetbe "kisebb huliganizmus" miatt, és 10-én mentővel kellett kórházba szállítani, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét. Az operáció előtt még el tudta mondani a rokonainak, mi történt vele a kazanyi rendőrőrsön. Az orvosi szakvélemény szerint sem okozhatta magának a súlyos végbéltáji sérüléseket, azt egy idegen tárggyal követték el

A brutális kínzással végződött eljárásra semmi alapja nem volt a rendőröknek. Ilsat Garifullin őrsparancsnok azonban meghamisította a jegyzőkönyvet. A bíróság kedden elrendelte a rendőrőrs vezetőjének házi őrizetét. A bíró ugyanakkor csupán közepes súlyúnak ítélte meg a cselekményt. Négy további gyanúsított ügyében szerdán dönt az igazságszolgáltatás. Összesen nyolc rendőri alkalmazottat azonnal elbocsátottak.

Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság elnöke elrendelte, hogy minden rendőrőrsöt szereljenek fel videokamerákkal. Aszgat Szafarov belügyminiszter pedig azt ígérte, hogy a rendőri brutalitás helyszíne, a "Dalnyij" rendőrőrs ellen az utóbbi két évben tett minden panaszt kivizsgálnak. A belügyi vezető a rendőrség szégyenének nevezte az ügyet, és gazembereknek a gyanúsítottakat.

Az ügy vizsgálata során az is kiderült, hogy januárban egy 20 éves lánnyal szintén kegyetlenül bántak a kihallgatás közben. Alija Szadakovát tolvajlással gyanúsítottak meg. Fejét a falba verték, a hajánál fogva ráncigálták és azzal fenyegették, hogy megerőszakolják, ha nem vallja be a tettét.

Oroszországban a rendőri, fogdai brutalitással kapcsolatos egyik legismertebb ügy a Hermitage Capital cég néhai könyvvizsgálójának esete. Szergej Magnyitszkij 2009 novemberében halt meg a vizsgálati fogságban. Több száz milliós adócsalás vádjával tartották fogva.

Az államfő mellett működő emberi jogi tanács megállapítása szerint az egyéként súlyos beteg Magnyitszkij halálát közvetve gumibot ütések okozták. Az ügyben új vizsgálót jelöltek ki - jelentette be kedden Magnyitszkij édesanyjának ügyvédje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága