szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alig két éven belül másodszor választanak államfőt vasárnap Németországban: várhatóan Joachim Gauck evangélikus lelkész, keletnémet polgárjogi harcos lesz az ország új szövetségi elnöke.

A jelképes szerepet betöltő, reprezentatív feladatokat ellátó államfőt az alkotmány értelmében nem közvetlenül a választópolgárok választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung). Ennek a testületnek kizárólag ez a feladata. Tagjai a mindenkori alsóház (Bundestag) képviselői és ugyanilyen számú küldöttet delegál 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában. A megbízatás öt évre szól. Az államfőt egyszer lehet újraválasztani. 

A Bundestagban 620 képviselő foglal helyet, a szövetségi közgyűlésnek így 1240 tagja van, az abszolút többséghez pedig 621 támogató szavazat szükséges. Az első két választási fordulóban csak abszolút többséggel lehet győzni, a harmadikban már a relatív többség is elegendő, vagyis azt választják meg államfőnek, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg a jelöltek közül. 

A vasárnapi választáson várhatóan már az első forduló eredményes lesz, mert Gauckot a hat parlamenti pártból öt közösen jelölte. A hatodik párt, a reformkommunista Baloldal a nácivadász Beate Klarsfeldet indítja. A Franciaországban élő 73 éves jelölt és férje, Serge Klarsfeld több náci háborús bűnös felkutatásában és felelősségre vonásában közreműködött. Ők találták meg például a lyoni hóhérnak is nevezett Klaus Barbie-t, a Gestapo egykori lyoni vezetőjét.

Az előző német államfő, Christian Wulff február 17-én mondott le, azt követően, hogy a hannoveri ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte korrupció gyanúja miatt. Wulffot 2010 júniusában választották meg, miután Horst Köhler váratlanul lemondott a tisztségről. 

Az 1940-es születésű Joachim Gauck szűk két éven belül a harmadik német államfő lehet, sorrendben pedig a tizennegyedik. Ő lehet az első pártonkívüli szövetségi elnök, és az első államfő, aki az NDK-ban élt egészen a kommunista pártállam bukásáig. Egy szombaton megjelent közvélemény-kutatás szerint a 82 milliós országban a lakosság 80 százaléka hiteles, megbízható személyiségnek tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota