szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem engedték külföldre utazni a fehérorosz határőrök vasárnap Sztanyiszlav Suskevics volt államfőt, ellenzéki vezetőt, akit a határon leszállítottak egy Litvániába tartó vonatról - erről maga az érintett számolt be a sajtónak.

Suskevics elmondta: a fehérorosz-litván határon az iratellenőrzéskor a fehérorosz határőrök közölték vele, parancsot kaptak arra, hogy ne engedjék külföldre. A határőrök nem adtak egyéb magyarázatot az intézkedésre.

A fehérorosz hatóságok az elmúlt hetekben már meghiúsították több ellenzéki vezető, emberi jogi aktivista és ismert újságíró külföldi utazását.

A minszki kormány nem kommentálta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint létezne egy feketelista azon emberek nevével, akiket a hatalom nem enged külföldre. Egy ilyen tilalom egyébként ellentmondana a fehérorosz törvényeknek, amelyek csak az (államnak pénzzel tartozó) adósok, a sorkatonai szolgálat alól kibúvók és bűncselekményekkel gyanúsítottak számára tiltják meg a külföldre utazást.

Suskevics a Szovjetunió 1991-ben bekövetkezett összeomlása után 1994-ig állt a függetlenné vált Fehéroroszország élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett

Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is