szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint száz embert őrizetbe vett a moszkvai rendőrség azok közül a tüntetők közül, akik vasárnap az osztankinói tévétorony előtt tiltakoztak az NTV csatorna hazug propagandaműsora ellen.

Az internetes közösségi oldalakon szerveződött megmozdulás résztvevői dalokkal és kormányellenes jelszavakkal fejezték ki dühüket, közben a tévétorony bejáratánál oltárt emeltek a televíziózásnak.

A fekete szalagokkal átkötött régi tévékészülékekből, koszorúkból és plakátokból készített kompozíció a Kreml-barát televíziós csatorna Egy tiltakozás anatómiája című riportfilmje elleni tüntetés jelképe lett. A Gazprom állami gázóriás tulajdonában lévő tévéadó a hét közepén sugárzott dokumentumfilmjében azt sugallta, hogy az orosz ellenzékiek az Egyesült Államok fizetett ügynökei, és a Bolotnaja téri, Szaharov sugárúti tüntetések több tízezer résztvevője is pénzért vonult az utcára.

A tiltakozás szervezői szerint eljött az igazság pillanata, a televízió és a hatalom a rágalmazással túllépett minden határon. Nemcsak egyes politikusok, hanem több százezer ember becsületét sértették meg.

Az osztankinói tévétoronynál őrizetbe vettek között van Szergej Udalcov ellenzéki politikus, akit ebben a hónapban már kétszer előállítottak a Vlagyimir Putyin elnökké választását követő tiltakozó megmozdulásokon.

Jogvédők túlzottnak minősítették a rendőrség fellépését. Valerij Borscsev, a moszkvai Helsinki csoport tagja szerint a vasárnapi akció nem tüntetés volt, hanem a közösségi vélemény kifejezése. A rendőrség intézkedése, a több mint száz fő őrizetbe vétele nincs arányban a cselekménnyel.

Tatjana Loksina, a Human Rights Watch moszkvai irodavezetője egyetért Borscsevvel. Úgy vélte, hogy a résztvevők békésen viselkedtek, nem jelentettek semmiféle veszélyt a társadalomra.

A rendőrség annak ellenére vette őrizetbe az akció résztvevőit, hogy Dmitrij Gudkov parlamenti ellenzéki politikus is megjelent a helyszínen, kezdeményezve, hogy a megmozdulás formáját változtassák meg a vele való találkozásra.

Hasonlóképpen zajlott az ellenzék szombati, Puskin téri akciója, amelynek szervezői az állami gázkonszern, a Gazprom tulajdonában lévő NTV bojkottjára szólítottak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!