szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átvette hivatalát hétfőn Joachim Gauck megválasztott német államfő a távozó szövetségi elnöktől.

A berlini Bellevue kastélyban működő államfői hivatalban Christian Wulff és Horst Seehofer, a februárban lemondott előző szövetségi elnök, illetve az utóbbi hetekben az államfői feladatokat a törvényhozás felsőházának (Bundesrat) elnökeként ideiglenesen ellátó bajor miniszterelnök fogadta Gauckot és élettársát, Daniela Schadtot.

Az első munkanap az átadással-átvétellel és a hivatal vezetésének személyi átalakításával, a legközelebbi munkatársak kinevezésével telt el. Az új államfő első lényegi döntése az lesz, hogy hová vezessen az első hivatalos útja. Gauck már vasárnap, megválasztását követően jelezte egy interjúban, hogy a legszívesebben Lengyelországba látogatna el. A berlini lengyel nagykövet ezt hétfőn üdvözölte, kiemelve, hogy a 72 éves egykori keletnémet polgárjogi harcos rendelkezik Lengyelország számára is sorsdöntő időkből származó élettapasztalattal.

Joachim Gauck
©

Gauckot vasárnap választotta meg államfőnek a szövetségi közgyűlés 80 százalékos többséggel. Ezzel úgynevezett megválasztott elnökké vált. Tisztségébe pénteken iktatják be, és akkor mondja majd el első, programadó beszédét. Azt azonban már a választás után elmondott rövid üdvözletében is jelezte, hogy államfőként törekszik majd a politikából való választópolgári kiábrándulás folyamatának feltartóztatására - a választópolgárok és a politika közti távolság csökkentésére -, illetve a soknemzetiségű német társadalomban zajló integrációs folyamatok előremozdítására és a szomszédos országokkal ápolt jó kapcsolatok továbbfejlesztésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!